Otthon

2014.08.13. 19:15

Mi legyen a talpunk alatt?

Látványos változást hozhat otthonunkban a padlóburkolat cseréje: ettől megváltozik a helyiség egész hangulata.

Gábor Gina

Kérdés persze, hogy miként válasszuk ki a megfelelő burkolatot? Érdemes átgondolni, mik a legfőbb szempontjaink, Más jellegű burkolat kell, ha a hőszigetelés a cél, és más, ha a kopásállóság vagy a dekorativitás a legfontosabb. Az bizonyos, hogy a nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe gyakorta választják a PVC-t, a hidegburkolatot illetve a laminált padló kopásálló változatait.

Ami a PVC-t illeti: a mai változatai már sokkal szebbek, mint a 80-as évek panellakásainak egyenburkolatai. Hab- alátéttel csillapítja a lépéshangokat, viszont a nehéz bútorok nyomot hagynak rajta. Konyhákba, fürdőszobába jó választás lehet, hiszen vízálló, és egyszerűen cserélhető, ha megunjuk.

A hidegburkolat cseréje ennél jóval drágább és bonyolultabb. ugyanakkor színben és textúrában óriási a választék. Azt azonban mindig tartsuk sem előtt, hogy a nagy lapok, az óriási minták szűkítik a teret. Ha nappaliba szánjuk és nem vizes helyiségbe, lágyítsuk az összképet textíliával, szőnyeggel.

A padlószőnyeget általában a hálószobákban használják: hiszen puha, meleg és hangszigetelő is. Lehet szövött, hurkolt vagy csomózott; hosszú szálú vagy rövid szálú. Sokak szerint nehezen tisztítható, pornyelő , ezért allergiásoknak nem való. Padlófűtéshez ne alkalmazzuk, mert nehezebben melegszik fel a szoba.

Igen népszerű ma a laminált padló, hiszen széles a színválaszték, egyszerű feltenni és nem kell lakkozni, csiszolni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a lerakás előtt 48 óráig abban a helyiségben tároljuk, ahová szánjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!