Otthon

2009.09.29. 02:26

Mi az a fényépítészet?

FMH-információ - A közelmúltban Budapesten rendezték meg az első fényépítészeti konferenciát, hogy a magyar építészek, városvezetők, világítástechnikai szakemberek is megismerjék a nemzetközi fényépítészeti tendenciákat, lehetőségeket.

Fejér Megyei Hírlap

S hogy mi is az a fényépítészet? Az, ami nélkül ma nem létezhet tudatos várostervezés. Nincs szükség pazarló, mindent elborító fényárra, hanem az okosan tervezett megvilágítással nagyszerűen kiemelhetők az architektúra finomságai. Hiába van egy-egy városban jó közvilágítás, ha az nem egy kidolgozott építészeti koncepció része, az összhatás kevésbé látványos. A megvilágítás hosszú távon is koncepcionális alkalmazása egyfelől növeli az épületek piaci értékét, másfelől viszont vonzóbbá tehet egy várost, turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt. A fény tehát nemcsak üres látványosság , hanem pénzben is megtérülő befektetés. Ráadásul a led-technológiák forradalmasították az épületek bevilágítását, mert energiatakarékosabbak, mint a nátrium alapú lámpák, és hosszabb az élettartamuk is. A konferenciához kapcsolódva a Francia Intézetben a világ egyik legfoglalkoztatottabb fényépítésze, Alain Guihotis műveiből nyílt kiállítás. Az ő nevéhez fűződik egyebek között az Eiffel-torony vörös megvilágítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!