Ne hagyjuk, hogy veszítsen szépségéből

2018.06.24. 11:00

Megelőzhetjük a leander betegségeit

Sajnos a leandereknek a határok megnyitása után nagyon megszaporodtak a betegségei. Sokat tehetünk ezek ellen a teleltetés megkezdése előtt és alatt.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Pixabay

Csizmazia Szilveszter kertészmérnök azt ajánlja, hogy ősszel ne vigyük be korán őket, rövid ideig tartó 4-5 fokos fagyot kibírnak.

Ha féltjük, inkább éjszakára fektessük el, és takarjuk le. Az egyik legcsúnyább, manapság terjedő betegség egy baktérium okozta leanderrák. A virágok nem tisztulnak le szépen, a levélen pedig barna göbök láthatók. Sajnos az ellene hatásos baktériumölő szert az Európai Unióban betiltották. Az erős visszavágás és a rendszeres rezes permetezés segíthet. Előbbit inkább tavaszra időzítsük.

Kétféle tetű keserítheti meg az életünket: a pajzstetű és a leander-levéltetű. Az előbbi sárgásfehér, ragacsos, főleg a levél fonákján, törzsén, szinte csak lemosó permetezéssel lehet ellene védekezni, az utóbbi láthatóan mozog, és később a váladékán elszaporodhat a fekete korompenész.

A korompenész gyakori betegség
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Lefújhatjuk őket, főleg alulról, a fonák felől a teleltetési helyen is. Olyan szert használjunk, amelyben réz és olaj található, és esetleg még ként is tartalmaz. Az olaj alatt ugyanis rövid idő alatt megfulladnak majd a tetvek.

Tavasszal, amikor kitesszük a leandereket az udvarra, szintén permetezzük meg őket. Nagyon fontos, hogy a teleltetés során, ha magasabb hőmérsékletű helyen tartjuk a növényeket, akkor akár két- hetente is locsoljuk meg őket, és ügyeljünk arra, hogy elég fényt is kapjanak!

Csak hűvös, 10 fok körüli helyen elég a téli heti két-három locsolás. Növényeink leggyakrabban a helytelen tárolás miatt gyengülnek le, betegszenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!