Az ünnepi készülődés megkezdődhet

2019.11.17. 08:00

Már csak két hetet kell várni és elérkezik advent első vasárnapja

Az otthonát dekorálni szerető háziasszony már egészen nyugodtan gondolkodhat az adventi hangulat megtervezésében. A karácsonyvárás időszakában a fészek ünnepi hangulatának kialakítása segít a befelé fordulásban, a lélek ünneplőbe öltöztetésében.

S. Töttő Rita

Az ötlet megvalósítása olykor hosszú időt vesz igénybe Fotó: Stock

Idén december 1-jén lesz az első adventi vasárnap, így már novemberben el lehet kezdeni a lakás felkészítését. Az idei esztendő legtrendibb ünnepi hangulatú stílusait mutatjuk be. Az elmúlt években a letisztult, minimál stílus volt előnyben, a hófehér kiegészítőkkel, tollakkal, műszőrmével, csupa fehérséggel. A másik nagy vonulat a természetes, vintage stílus volt, fahatású dekorációkkal, termésekkel, zölddel, tobozzal, gesztenyével, makkal.

Az ötlet megvalósítása olykor hosszú időt vesz igénybe Fotó: Stock

A 2019-es év nagy újdonsága lehet a színes, kicsit retrós, de matt vonal. A lakberen­de­zés világában most a kicsit meseszerű, „patchwork” hatás lehet újdonság. A sokféle szín, anyag, forma együtt azonban akkor nem kelt káoszos hangulatot, ha jó arányérzékkel használjuk őket. A téli ünnepek időszakában megengedett a „kicsit sok”, a kicsit giccses, de az arányokra figyelni kell: ha matt, akkor vigyünk bele egy-két tük­röződő felületet, ha nagyon csillog, akkor legyenek világos egyszínűek a dekorációk.

A tömör dekorálás most a legdivatosabb: amikor a díszek alól nem látszik ki az adventi koszorú, amikor a girland tömve van meseszerű elemekkel. Manapság már történeteket mesélnek, utcácskákat, házikókat, családi jeleneteket készítenek az alkotásokba, amelyekhez apró figurákat, házakat, kandelábereket, falépcsőcskéket használnak, ragasztásos, drótos technikával.

A másik különleges vonal lehet idén a teljesen zöldmentes adventi díszítés. Amikor nem girlandról, hanem fémdrótról lóg le a gömb vagy egyéb dekoráció, amikor a fényfüzéren az apró lámpácskák helyére körte méretű izzók kerülnek, a huzalokat pedig nem rejtjük el, és akár még az adventi koszorú is fémszínűre van színezve. Ez az ipari stílus is nagyon hangulatos tud lenni a megfelelő közegben.

A lényeg, hogy ne féljünk a kísérletezéssel, szerencsére idő még van, ha nem tetszik a megoldás, még mindig visszatérhetünk a jól bevált ünnepi elemekre…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!