Műanyag, természetes hatással

2019.02.23. 08:00

Ma már akár az egész lakásban lehet ugyanaz az új generációs padlóburkolat

A legújabb fejlesztésű burkolatok ma már az átlagemberek számára is elérhetők, mégsem mernek sokan élni a luxushatású, új generációs vinylfelületek adta lehetőséggel, mert kevés velük a tapasztalat. Íme pár előny és hátrány, kendőzetlenül.

S. Töttő Rita

Rugalmasabb, mint a laminált, merevebb, mint a PVC-burkolat

Forrás: shutterstock

A padlóburkolat évekre, évtizedekre meghatározza egy lakás hangulatát, miliőjét, sőt még azt is, milyen gyakran és hogyan kell benne takarítani. A tapasztaltak már tudják, hogy a szélsőséges – nagyon sötét és nagyon világos – színek, bármilyen dizájnosak is, gyakorlatilag napi szintű takarítást igényelnek. Bizony a cipővel behozott sár, por, apró szemcsék ezeken a felületeken

hatványozottan észrevehetők, ami a háziasszonyok számára kissé bosszantó lehet. Ennek ellenére sokan választják, mivel valóban gyönyörűen mutatnak kisebb-nagyobb terekben egyaránt. De talán nem véletlen, hogy manapság inkább a középszínek számítanak trendinek.

Rugalmasabb, mint a laminált, merevebb, mint a PVC-burkolat
Fotó: shutterstock

A padlószőnyeg, a csempe padlólap, a PVC-, a laminált és tömörfa padlók mellett ma már új generációs megoldások közül is választhat az átlagember. A luxushatású vinylpadlók átmenetet képeznek a laminált és a PVC-burkolatok között, a természetes fa- vagy kőhatás pedig ma már nem csak mondvacsinált marketingszöveg – valóban úgy néznek ki, mintha fából, kőből lenne a burkolat. Olyan fejlesztés eredménye ez az anyag, amelynek köszönhetően vékonyabb és könnyebb, mint a laminált padló, mégis hasonló lécekből lehet elhelyezni. A PVC-nél merevebb, a lamináltnál rugalmasabb anyagot képzeljünk el. A felületkezelésnek köszönhetően pedig rendkívül ellenálló – így akár kinti, benti használatra, sokat használt, irodai területekre, kutyás, gyerekes otthonokba is jó megoldás, sőt, mivel teljesen vízálló, ezért fürdőszobába, konyhába is tehető. Akár az egész lakás padlója burkolható ezzel a típusú anyaggal – bár tény, hogy nem olcsó, épp a 21. századi fejlesztésnek köszönhetően. A felső kategóriás laminált padlónál drágább, viszont a drágább csempe padlólapoknál kedvezőbb az ára.

Fürdőszobában, nappaliban egyaránt jól néz ki és alkalmazható
Fotó: shutterstock

Az LVT (ugyanis a PVC után ezt így rövidítik) javára szokták írni, hogy igen meleg hatású érzetet biztosít, szemben a csempével, műanyaggal, valamint jól tompítja a kopogást, lépést, és a fapadlókkal ellentétben sosem recseg. A pattogó labda, a kutyaköröm és a magassarkú cipő meg sem kottyan neki, és a gyermeket sem kell félteni a felfázástól, ha mezítláb mászkál rajta. Hátrányaként említhető, hogy a lerakása komoly szakértelmet igényel és kizárólag teljesen egyenes felületre tehető le szépen. Vagyis ha nem vadonatúj lakásba kerül, hanem felújítás során döntünk mellette, számítani kell rá, hogy újra kell betonozni a felületet a tükörsima hatásért. És még így, a legjobb szakember keze munkája mellett is benne van a pakliban, hogy egy-egy apró, alig észrevehető pukli marad a felületen – ami persze csak a legélesebb szeműeket zavarja. Ez az anyag már pár éve kapható, mégsem merik ajánlani túlságosan az üzletekben, mert kevés róla a tapasztalat. Aki ennek ellenére belevág, és jó kezekbe adja a munkát, nem csalódik. Csak a színt válassza meg jól…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!