Húsvéti dekorok új köntösben

2019.04.19. 09:00

Lakásdíszek újrahasznosítva – természetes anyagok és fémek bevetésen

A húsvétváró dekorációk minden szép otthonban megtalálhatók. Ezúttal olyan különleges lakásdíszeket kerestünk, amelyek kicsit eltérnek a megszokottól, mégis hagyománytisztelő módon öltöztetik ünneplőbe otthonunkat.

S. Töttő Rita

A karácsonyi koszorúból így lesz húsvéti lakásdekoráció

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Kicsit talán szokatlan, mégis nagyon szép megoldás, amikor a húsvéti-tavaszi dekoráció nem az asztalra vagy a komódra kerül, hanem a csillárra. A tavaszi selyemvirág-kompozíció néhány szálból megoldható, rögzítése pedig színes vagy éppen fehér szalaggal könnyedén kivitelezhető. Ezekre pedig már gyerekjáték fel­akasztani néhány előregyártott, szalagozott színes tojást. A virágok alatt lógó húsvéti tojások csodálatos ünnepi hangulatot kölcsönöznek a lakásnak. Nem mellesleg nem foglalják a helyet, valamint nem kell tartani tőle, hogy leesnek és eltörnek.

A sárkánytojás modern és menő, érdemes kipróbálni

A karácsonyi girlandok mintájára húsvéti virággirlandok is készíthetők. Ez már igazán gazdagon díszített otthont eredményez, ami csak akkor nem „túl sok”, ha nagy családi eseményre, húsvéti összejövetelekre készülünk. Nem lehetetlen és megoldhatatlan a fenyőgirlandok közé akár élő virágot is tenni, mégpedig jó sokat, hogy a kikandikáló zöld csak a dekoráció alapja legyen. Persze, ha élő virágot használunk, akkor egy-két nap csupán a „lefutási idő”. Viszont húsvét vasárnapra és hétfőre épp elegendő. Ugyanezen elv mentén a karácsonyi natúr, vesszőből font koszorút is újrahasznosíthatjuk húsvétkor. Kerüljön le róla a fényfüzér, fagyöngy, csillag, minden, ami rajta volt, és tegyünk rá virágokat, tojásokat, nyuszikat – gazdagon. És már kész is a húsvéti ajtókoszorú – ahogy az képünkön is látható.

A karácsonyi koszorúból így lesz húsvéti lakásdekoráció
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A tojásos dekorációknak sem kell feltétlenül tyúktojásból készülniük. Kapható lúd-, fürj-, sőt, még emutojás is (képünkön), amelyekkel különlegessé varázsolhatók a díszeink. Manapság legdivatosabb a fürjtojás, amelyet még festeni sem kell, sőt, nem is szokták. Foltos, nude színei miatt a természetes dekorok alapja, s mivel meglehetősen apró, ezért a kisebb alkotásokhoz is szívesen használják. Érdemes megfőzni, így nem törékeny, majd lelakkozni, fényezni valamivel – akár csak egy kis olajjal. A lúd tojása nagyobb, mint a tyúké, ezt már festeni, díszíteni szokták, épp azért, mert nagyobb felületen engedi a kreativitás kiteljesedését. De képzeljék el, Székesfehérváron még emutojás is kapható, amelyet igazán keve­sen ismernek. Ez az a tojás­féleség, amely – akár a fürjé –,

önmagában is csodálatosan szép. Aki nem ismeri, azt hiszi, zöldre festették, pedig ez a márványos-olajos-zöldes árnyalat a héj sajátja. Én nem is festeném be, egy tavaszi, fűvel ágyazott kosárkában kitűnő dekoráció lehet (persze nem árt tudni, hogy gasztronómiai és egészségügyi értéke is van, de ez nem a Szép Otthon rovatunkra tartozik).

Ezt a tojást fehérvári emu tojta – különleges és állítólag finom
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A tojások dekorálása is sokféle lehet. Íme néhány szokatlan, de rendkívül dekoratív megoldás – amiben még a nagyobb gyerekek is segédkezhetnek: az egyik kedvencem a „sárkánytojás”. Kell hozzá egy nagyobb hungarocelltojás, egy nagy zacskó rajzszög, krétafesték, bronz vagy arany wax és szivacs. A tojásba körkörösen beleszurkáljuk a rajzszögeket, mintha pikkelyek volnának. Ügyeljünk, hogy a teljes felülete szépen le legyen fedve. Ha kész, egy kis darab (smink) szivaccsal, aprókat nyomkodva vigyük fel az általunk választott festéket. Fémes, kék, arany, ezüst, bronz, szürke – ez mind jól mutat rajta. Majd pedig, ha megszáradt, tegyünk rá waxot, attól lesz fémes hatású. Modern otthonokban vagy éppen kisfiúknak ajándékba nagyon jó ötlet! A hungarocelltojásokat egyébként millióféle festékkel lehet dekorálni – egy kis csiszolás után mehet is rá a bronzos, aranyos, ezüstös festék, rozsdaporral, csillámmal, foszforeszkáló festékkel. Az antik hatás érdekében érdemes több festéket és technikát bevetni – itt is érdemes szivaccsal dolgozni, nem ecsettel, hogy a tunkoló mozdulatoknak köszönhetően foltos legyen a hatás. A fonott tojástartó kosárkákat is lecserélhetjük – mehet a dunsztosüveg vagy éppen a széles karimájú modern üvegváza aljára egy kis szalma, és arra a dekoráció. Máris új köntösbe csomagoltuk a hagyományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!