Még van idő felkészülni az asztal felöltöztetésére

2019.12.15. 15:00

Különleges ünnepi terítékek – a vendégnek is örök élmény lesz

Az ünnepek lelke szinte mindenkor a terített asztal. Ha ízlésesen, kreatívan készítjük el, akkor még jövő karácsonykor is beszél róla a család. A lakberendezés és a szép otthonok világában a karácsonyi terítéknél nincs varázslatosabb. Íme néhány ötlet, amivel feldobhatjuk az ebéd vagy a vacsora idejét – a rokonság pedig ámulni, bámulni fog.

S. Töttő Rita

A mélybordó terítő, a bronztalpú pohár és a fenyő varázslatos hangulatot kölcsönöz az asztalon Fotó: Shutterstock

Elsőként vegyük sorra, minek hol a helye az asztalon. A fő helyen, a majdani vendég előtt található az úgynevezett ültetőtányér, amelyre tesszük majd az ételekkel megrakott tányérokat. Tőle jobbra tesszük a késeket, mellé kívülre a kanalakat, balra pedig a villákat. A tányér fölé kerülnek a desszerthez szükséges kiskanalak vagy kisvillák. Nem kell külön megtanulni egyébként, hogy a jobb és bal oldalon mi az evőeszközök sorrendje, ugyanis mindig az van legkívül, amit legelőször használunk, s így haladunk befelé felszolgálási sorrendben, jobb és bal oldalon egyaránt. A leves kanalát tesszük tehát legkívülre a jobb oldalon. Ha azonban van még egy előétel a leves előtt, amit kanállal kell fogyasztani, akkor egy kisebb még megelőzi a nagy leveses­kanalat. Persze ha villával fogyasztjuk az előételt, akkor a másik oldalra, legkívülre helyezzük el.

A desszerteskanál és -villa ugye a tányér fölött kap helyet. Ha mindkettő van, akkor a kanál nyele jobbra, a villa nyele balra mutat. Ha csak egy evőeszköz jár a desszerthez, akkor akármi az, mindenképpen jobbra mutat a nyele. Ezek a tradíciók a jobbkezesek többségének kényelmét szolgálják. Csak egy mellékes illemtani kérdés: ha tudjuk, hogy a vendég, akinek éppen terítünk, balkezes, vajon vétünk-e az illemszabályok ellen, ha balra fordítjuk a nyelet? Vagy épp ellenkezőleg, kedves háziasszonyi gesztust gyakorlunk ezzel? A főfogáshoz kínált ital poharát a hozzá tartozó kés hegye fölé helyezzük – amit előtte kínálunk (aperitifként), azt ettől a pohártól jobbra, amit utána (mondjuk a desszerthez), azt balra tesszük. Bal oldalra kerülhetnek a kenyeres- és a savanyúságostányérok is.

A mélybordó terítő, a bronztalpú pohár és a fenyő varázslatos hangulatot kölcsönöz az asztalon
Fotó: Shutterstock

Ha mindez megvan, akkor jöhet a karácsonyi hangulat kialakítása, amelynek hangulata, stílusa jó, ha passzol a terítő, a tányérok, poharak ízlésvilágához. Itt is ugyanaz a trend, mint a divatban: ha egyszínű, egyszerű a teríték, akkor a „körítés” lehet díszesebb, színesebb. Ha viszont színes, vidám, karácsonyi hangulatú a porcelán, akkor érdemes egyszínű díszítést, szalvétát használni. Az ünnepi asztal karácsonykor lehet vibráló, csillogó – akár ezüst, akár arany vagy bronz. A flitteres, fémszálas, csillogó asztali futó mellett jól megfér az ezüst- vagy aranyszalagba kötött szalvéta is. Az asztali futó helyett teríthetünk hasonlóan domináns tányéralátétekkel is, a gazdag csillogás nem bűn ilyenkor. Egy 2019-es karácsonyi terítéket bemutató fotón mutattak egy olyan megoldást is, ahol hófehér műszőrme a tányéralátét, rajta a tányér és az evőeszközök – nos, ez talán már az a szint, ameddig nem kell elmennünk. Valójában kizárt, hogy praktikus lehet…

Az egyszerű tányér is lehet gyönyörű, ha magában díszes, ezt szépen kiegészítik az elegáns ünnepi terítékek
Fotó: shutterstock

A karácsonyi ünnepi asztal díszítőeleme továbbá a fenyőág – egy kicsi kerülhet a szalvétához vagy egy apró szalaggal átkötve az ültetőtányérra is. Remek, szép és hangulatos. Több ágacskát tehetünk a feltálalt étkek köré is. Ez kiegészíthető piros bogyókkal, fagyönggyel, tobozzal is. A karácsonyi piros-fehér „kampós” cukorka szintén szép és vidám díszítőelem lehet – az evőeszközök és az összehajtott szalvéta mellé tehető, akár úgy is, hogy összekötjük lazán őket egy szép ünnepi szalaggal. Az így csomagolt evőeszközök tehetők középre is a tányérra. A vendég ilyenkor maga helyezi el őket a tányér mellé, a lábára, ruhájára pedig leteríti a textilszalvétát.

Ezért érdemes egy nagyobbat és egy kisebbet is tenni belőle – hogy kéztörlésre is jusson. Ünnep idején az evőeszközök is lehetnek rendhagyók – a szokásos bronz és míves változatok mellett ma már kaphatók színes darabok is. Karácsonykor igazi Mikulás-pirosat vagy fenyőzöldet javasolnánk, a hozzá passzoló kiegészítőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!