Számtalan típus közül választhatunk

2019.08.18. 15:00

Kő a téren – de miből legyen?

A kültéri térkő burkolat hosszú évtizedekre meghatározza az enteriőr hangulatát, sőt mi több stílusát, használhatóságát is. Ahhoz azonban, hogy a megfelelőt válasszuk, tudni kell, hogy hol és pontosan mire is fogjuk használni.

S. Töttő Rita, FMH

A kert és a terasz is más-más típusú térkövet kíván meg, érdemes tájékozódni vásárlás előtt Fotó: Újház Centrum

Ahány ház, annyi térkő – mondhatnánk. Olyan sokféle kültéri térkő burkolat kapható ugyanis ma már, hogy a bőséges kínálattól összezavarodhat a laikus felhasználó. Merthogy a térkövek sem egyformák, különböző felhasználási területekre és anyagból készülnek, s ha nem megfelelően alkalmazzuk őket, akkor bizony csalódhatunk. Éppen ezért érdemes alaposan körüljárni a kérdést, hogy ne akkor érje meglepetés a felhasználót, amikor már leburkoltunk több négyzetméternyi területet, vagy éppen már egy ideje használjuk azt.

A két legnagyobb csoport, amire a térkövek bonthatók, az a természetes és a mesterséges anyagból készült változatok. A természetes kövek az anyatermészet alkotásai, amelyeket bányásznak, ám kitermelésük mindenképpen véges – akár csak környezetvédelmi, tájsebészeti vagy éppen ökológiai szempontokat is veszünk figyelembe. A természetes kövek sorozatgyártása nehezebb, hiszen eleve adott formájuk miatt nem könnyű standardizált méreteket szabni belőlük. A letisztult, egységes formákat kedvelők számára ráadásul nem ideális – sosem lesz belőlük két teljesen egyforma darab. Ám éppen azért, mert előállításuk komoly energiákat igényel, a legdrágábbak között tartják számon őket a piacon. Minőségük persze magas, időtálló darabok, amelyek természetes hatást keltenek.

A kert és a terasz is más-más típusú térkövet kíván meg, érdemes tájékozódni vásárlás előtt
Fotó: Újház Centrum

A mesterségesen előállított kültéri térkőburkolatok minőségben és kialakításban ma már felveszik a versenyt a természetes változatokkal. Készülhetnek ezek is ásványokból, valamint fából, gumiból, sőt betonból is. A megmunkálási technikák azok, amelyekkel különféle esztétikai hatások érhetők el. A térkövek piacán egyre többféle stílus kapható – vannak színesek, árnyaltak, antikolt változatok is, amelyek már a magasabb esztétikai igényeknek is megfelelnek.

Egy magyar építőanyag-kereskedelmi hálózat, az Újház Centrum szakemberei szerint a legtöbbet alkalmazott alapanyag a térkövek tekintetében egyértelműen a beton, így a közkedvelt kültéri burkolatok is általában ebből készülnek. Sokan az egyszerűbb és ár-érték arányban leginkább kedvező megoldásként a viacolort választják, amelyet gyakran láthatunk a közterületek alapjaként. Az építkezésben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mediterrán stílus térhódításával az elmúlt években folyamatosan növekszik a kereslet a kombi térkövek iránt, amik azáltal, hogy számtalan módon variálhatók, nagyon színessé és egyedivé tehetik az udvart.

A pázsitrácskő igazi zöld alternatíva, ha megfelelő helyet szeretnénk kialakítani a kertben az autóknak, ráadásul teherforgalomra is alkalmas, mert rendkívül strapabíró. Kocsibeállók és járdák építéséhez pedig leggyakrabban hullámtérkövet használnak.

A térkövek piacán ma már nagyon széles a kínálat, mindenki talál kedvére valót
Fotó: Újház Centrum

Vásárlás előtt érdemes átgondolni, mire és hová tennénk a térkövet: mennyire lesz kitéve az időjárás viszontagságainak? Gyalogosforgalom vagy inkább autósforgalom lesz majd rajta? Teljesen kültéri lesz, vagy fedett teraszra kerül? Mezítláb használják-e majd? Mennyire kell csúszásmentesnek lennie? Mennyire probléma, ha élesek a vonalai, sarkai? Ezek alapján más-más típust ajánlanak a szakemberek, ráadásul az sem mindegy, milyen alapra kerül majd a kő. Fűre, homokra, kavicságyazatba kerül vagy éppen betonalapra?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!