szép otthon

2020.07.04. 15:00

Kis lakás is lehet modern, stílusos

A harmónia az egyik legfontosabb alapelv, ha egy kis lakást szeretnénk praktikusan és modern stílusban berendezni. Lemondások helyett érdemes átgondolni a lehetősé­geket.

Héjj Vivien

Mindennek el kell férnie egyetlen szobában? Átgondoltan stílusos is lehet a minilakás Fotó: Stock

Sokan azt gondolják, hogy egy kis méretű lakást szinte lehetetlen élhetően és modern stílusban berendezni. Pedig ez nem is annyira kivitelezhetetlen feladat!

A dekorációk minden otthonban elengedhetetlen kellékek. Nem ritka, hogy a lakás egyes helyiségeit elárasztják az apró emléktárgyak és a szinte csak porfogóként tartott apró díszek. A hely szűkössége miatt érdemes minél kevesebb kiegészítőt vásárolni, ugyanis a túl sok apróság könnyen zsúfolt hangulatot kelthet, emellett optikailag szűkíti a teret a sok-sok apró tárgy. A kevesebb néha több elv mentén haladva részesítsük előnyben a letisztult, egyszerű darabokat. Mindez igaz a bútorokra is. Válasszunk kevesebb, de jobb minőségű bútort, tárgyakat.

Mindennek el kell férnie egyetlen szobában? Átgondoltan stílusos is lehet a minilakás Fotó: Stock

A térelválasztás nemcsak divatos, de praktikus is. Ám egy alapvetően kis méretű – akár egy légterű – otthon esetén ezt a megoldást érdemes elkerülni. Azzal, ha a kis helyet még kisebb részekre osztjuk, még szűkösebbnek fogjuk érezni az életterünket. Alakítsunk ki egybefüggő tereket, ugyanis a modern stílus elengedhetetlen részét képezik az egybenyitott helyiségek. A fény fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, főleg, ha kevés helyünk van. Ha lehetőségünk van az ablakok méretén változtatni, akkor részesítsük előnyben a nagy üvegfelületeket. Amennyiben a nyílászárók mérete adott, akkor sem kell kétségbe esnünk. Az egyik legfontosabb szabály, hogy kerüljük a sötét színeket, legyen szó a fal árnyalatáról, a bútor kárpitjáról vagy éppen a függönytextil színéről, ugyanis a sötét tónusok elnyelik a fényt. Természetesen nem kell hogy minden hófehér legyen. A modernitás jegyében válasszunk világos vagy pasztellszíneket, ügyeljünk a harmóniára. Ha szeretnénk valamilyen feltűnő, harsány színű tárgyat a szobába, akkor a kiegészítők esetében bátran bevállalhatunk egy lángvörös vagy egy sötétkék darabot.

A lámpák tekintetében érdemes elszakadni a hagyományos, nagy csillároktól. A kisebb térben kisebb fényforrások használata ajánlott. Egy-egy helyiségrészt világítsunk meg elsődlegesen, ehhez használhatunk LED-szalagot, beépített spotlámpát, álló- és olvasólámpát is.

Kerüljük a túl sok mintát, a kirívó tárgyakat. Törekedjünk a harmóniára a lakás minden szegletében, hiszen minél nagyobb az egység, annál modernebb az összhatás. Ha tehetjük, ügyeljünk arra, hogy a fal színe passzoljon a bútorok árnyalatához. Ezekhez illően válasszunk lakástextileket, kiegészítőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!