tavaszi színek

2021.03.03. 15:15

Kint és bent egyaránt jól érzi magát a tulipán

A tavasz beköszöntével hivatalosan is elérkezett a friss virágok szezonja. A tulipán az évszak egyik legkedveltebb hagymás virága, amely számtalan színben, formában, méretben ültethető.

Héjj Vivien

Hagymáról és magról is lehet szaporítani a tulipánt

Fotó: shutterstock

A tulipánnak több száz faja és több ezer nemesített fajtája van. A 8-10 centiméter átmérőjű hagymák a legalkalmasabbak a virágoztatásra. Szeptember–október környékén érdemes elültetni a kert napos, meleg, de szélvédett részén. A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák, nem szükséges azokat kiásni, majd újra elültetni, elég csupán 3-4 évente pihentetni egy kicsit.

Ha ősszel lekéstük az ültetés időszakát, akkor tavasszal még cserépben meghajtathatjuk a hagymákat. A cserepet tegyük hideg, de világos helyre, és csak nagyon kevés vizet adjunk neki.

Hagymáról és magról is lehet szaporítani a tulipánt
Fotó: shutterstock

Ha cserepes növényként vásároljuk, akkor a lakásban vagy a balkonon tároljuk. Kedveli a világos helyeket, azonban a közvetlen napfénytől óvni kell. Vízigénye mérsékelt, elegendő 2-3 naponta locsolni. Elvirágzás után célszerű kivenni a cserépből, az elvirágzott szárat vissza kell törni a felére.

A tulipánok szaporítása hagymával és magról is lehetséges, utóbbi esetén három év alatt fejlődik a növény virágzóképes egyeddé. Az ősszel elültetett hagymák azonban már tavasszal virágot hozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!