Otthon

2013.12.09. 17:45

Karácsonyi üdvözlőlap, házilag

Karácsonyi üdvözlőlap és ünnepi papírtáska, na meg némileg rendhagyó mézeskalács készült a püspökség adventi udvarában tartott szombati kézműves foglalkozáson.

B. Kiss László

A fehérvári püspökség adventi udvarában szombat délelőtt a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola pedagógusai tartották kézműves foglalkozást a gyerekeknek. A viharos szél ugyan haragosan cibálta a sátrak ponyváját, de ez a gyerekeket zavarta a legkevésbé. Karácsonyi üdvözlőlapot vagy ünnepi papírtáskát lehetett készíteni az egyik asztalnál (esetleg mindkettőt), a másiknál meg mézeskalácsot. Az üdvözlőlaphoz először félbe kellett hajtani egy vastagabb papírt. Az elejére angyal került. Testét a csipkés szélű, fölszabdalt tortapapír egy-egy darabja adta. Haját egy darabka vastagabb madzag alkotta. Igazán ünnepélyes lett a kártya, a nagymamák biztosan nagyon örülnek majd neki.

A mézeskalács tetejére lekvárt, diót, almát raktak a gyerekek (Fotó: B. Kiss László)

A papírtáskához füllel ellátott zacskót kaptak a vállalkozó kedvű gyerekek. A zacskóra muffinpapírból kivágott alakzatokat csillagokat, hópelyheket ragasztottak. Ezeknek az a legegyszerűbb elkészétési módja, hogy a muffin papírt, amibe az én gyerekkoromban még mignont raktak, összehajtogatjuk, aztán ollóval, tetszés szerint bevagdossuk. Amikor széthajtogatjuk, szimmetrikus alakzatok kapunk. Nagy előnye, hogy miként azt az egyik pedagógus megjegyezte , hogy egyszerűen nem lehet elrontani. Az így létrehozott kisebb-nagyobb alakzatoknak csak az alját ragasztották a gyerekek a zacskóhoz, így amolyan 3D-s díszekkel látták el a táska oldalát. Mézeskalácsot is lehetett sütni: az előre kiszaggatott süteményre a gyerekek halmoztak lekvárt, diót, mandulát, vékony almaszeleteket. December 14-én 10 és 12 óra között ismét tartanak kézműves foglalkozását a fehérvári püspökség adventi udvarában. Érdemes lesz elvinni a gyerekeket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!