Otthon

2009.12.29. 10:38

Karácsonyi dekorációból szilveszteri

Székesfehérvár - A karácsony arany-ezüst-piros csillogó díszeit szilveszterre készülve a harsány, vidám színek váltják fel otthonunkban. Díszítési tanácsokat Hartyáni Rita virágkötő mestertől kapunk.

J. Mező Éva

A mikulásvirág a meleg lakásban már hullajtja levelét, a karácsonyi kaktusz is szabadul virágjától. Hartyáni Rita szilveszterre azt ajánlja, csempésszünk otthonunkba egzotikus szépséget: örök értékű orchideát, hosszú életű flamingót vagy cikláment, ez utóbbi igaz a panellakások meleg szobáit nem kedveli, de ha ügyesen bánunk vele, évről évre dúsabb virágokkal ajándékoz meg minket. Öntözésnél ügyeljünk arra, hogy sűrűn álló leveleire és bimbóira ne kerüljön víz, inkább alulról öntözzük, de csak addig, amíg virágzik. A cserepet ezután tartsuk hűvös helyen, és csak nyár derekától kezdjük újra öntözni. Miután kihajtott, ültessük friss földbe, majd ősztől párás, hűvös helyen tartsuk a cikláment a következő virágzásig.
 
Hartyáni Ritának a flamingó kezelésére is volt meglepő ötlete: túl azon, hogy a nagyon meleget szereti, kedveli a savanyú talajt is, amit vizével savanyíthatunk. Házilag ecettel, vagy amit a szakember még jobban szeret, néhány csepp citrommal (egy liter vízbe elég néhány csepp citromlé), ezáltal szebb és több virágot hoz a növény.
Az élő növények mellett természetesen a szárazvirágok is eszközeink lehetnek, hogy a karácsonyból szilveszteri hangulatot teremtsük a lakásban. Hartyáni Rita tanácsára karácsonyi díszeinket átalakíthatjuk, ha a zöldeket áthelyezzük egy üvegedénybe, teszünk hozzá színes kavicsokat, gyöngyöket, esetleg konfettit és hozzá szerencsemalacot, kéményseprőt, egy szép gyertyát   hangulatos kiegészítője lehet ez a fellampionozott lakásnak. Színes papírból vághatunk ki állatfejeket, lepkéket, szerencse patkót is, szalagokkal, esetleg pompás hatású organzával kiegészítve akaszthatjuk  ezeket a csillárra, karnisra vagy egy kihúzott damilra. A díszek mellett jól mutatnak a masnik, zöld levelek, szárazvirágok, de a karácsonyról megmaradt, tompább fényű gömbök is elférnek a szilveszteri dekorációk sorában. A bőséget és gazdagságot leginkább a gomba jelképezi: a hungarocellből kialakított gombaformák mellett különleges hatású lehet, ha színes papírokból, vagy az áttetsző organzából alakítjuk ki a lampionok köré a gombaformát.
Egyedi dekoráció lehet, ha koktélpohárba vízben áztatott színes zselét töltünk, és abba nádszálat állítunk, tálak díszítésénél pedig feltekerhetünk oázis alapanyagra  leveleket, s ezt virágokkal is díszíthetjük. Jellegzetes színe a szilveszternek nincs - mondta Hartyáni Rita , de mivel az évbúcsúztató a vidámságról szól, ezért élénk színeket alkalmazzunk a dekorációhoz. Bátran használjunk többféle színt, és azoknak minél többféle árnyalatát. A konfettik helyett  használhatunk gyöngyöket: terítőre applikálva, ágakra tűzve.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!