A hideg idő sem jelent akadályt

2020.10.31. 07:20

Jó hír: a falak újrafestésére az őszi hónapok is kiválóan alkalmasak

Otthonunkban számos felújítási munkálatot elvégezhetünk a hideg idő beálltával is, legyen szó falfestésről vagy kisebb szerelési munkálatokról. Némi szerencsével időt és pénzt is spórolhatunk az őszi-téli munkálkodással.

Héjj Vivien

Sokan a kellemes idő miatt választják a tavaszt és a nyarat, de egyes munkák hidegben is jók

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Ha lakásfelújításról van szó, legtöbben a tavaszi és a nyári hónapokat részesítik előnyben, pedig az év hidegebb szakában elvégzett munkák anyagi és kényelmi előnyökkel is járnak. Természetesen az ablakok cseréjét nem érdemes ezekre a hónapokra időzíteni.

Néhány éve általános probléma, hogy rendkívül nehéz szakembert találni. Egy-egy burkoló, vízvezeték-szerelő vagy szobafestő általában hónapokra előre be van táblázva. Nos, a hűvösebb hónapok ebből a szempontból is előnyösek lehetnek, hiszen a szakembereknek többnyire a nyári hónapok jelentik a legnagyobb dömpinget. Így a hideg eljövetele egyben azt is jelenti, hogy a rövidebb várakozási idő miatt gyorsabban elkészülhet a várva várt felújítás.

Sokan a kellemes idő miatt választják a tavaszt és a nyarat, de egyes munkák hidegben is jók
Fotó: Nagy Norbert / FMH

A költségek jelentős hányadát elviszi az anyagbeszerzés. Ezekben a hónapokban számos ünnepi akcióval találkozhatunk, így szerencsés esetben e kiadásokat is jelentősen redukálhatjuk. Az így megtakarított összegből betervezhetünk egy újabb, kisebb volumenű felújítást vagy választhatunk a tervezettnél magasabb kategóriájú elemeket. Ráadásul az alapanyagok őszi-téli beszerzésével elkerülhetjük a következő évi áremeléseket is.

Bátran nekifoghatunk a konyha vagy a fürdőszoba felújításának, hiszen a festés, burkolás, bútorcsere vagy a régi szaniterek cseréje télvíz idején sem jelent problémát. A ragasztók miatt ilyenkor is fontos a rendszeres szellőztetés, így egy kicsivel hosszabb kötési idővel kell számolni. Laminált padlók lerakása esetén érdemes egy nappal a munka megkezdése előtt behordani az alapanyagokat, hogy azoknak legyen idejük akklimatizálódni.

Ez az időszak alkalmas a konnektorok, lámpák felújítására vagy a csaptelepek cseréjére is, hiszen ezek a folyamatok nem igényelnek falbontást és vésést, relatíve kevés porral és kosszal járnak.

Természetesen a téli felújítás során is fontos az előrelátó tervezés. Igényeinket hozzuk össz­hangban a rendelkezésre álló anyagi kerettel! A trendeket követhetjük, de ha hosszú távra tervezünk, érdemes előnyben részesíteni igényeinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!