kis gondoskodás

2021.02.28. 12:19

Így zárhatjuk cserépbe a kávét

Ha megfelelően gondozzuk, néhány év után akár kávébab is teremhet rajta. A kávécserje otthoni ter­mesztése nem bonyolult, így ha egy kis különlegességre vágyunk a növények terén, akkor bátran választhatjuk ezt az opciót.

Héjj Vivien

Kávébabot is termeszthetünk Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A kávé szerelmeseinek szinte kötelező darab a kávécserje, melynek szobanövény változata mindössze 20–100 centiméter nagyságúra nő, így a lakás bármely pontján megtalálhatjuk a számára ideális helyet. Gondozása egyáltalán nem bonyolult, ráadásul ha megfelelő törődésben részesül, illatos fehér virágokkal hálálja meg a gondoskodást. Kedveli a világos helyeket, így nyáron akár a szabad levegőn is jól érzi magát, de a tűző naptól óvni kell, mert az a levelek széleinek barnulásához vezet. Ha nem kap elég fényt, azt is jelzi, méghozzá a levelek hullásával. A hőmérsékletet tekintve nincsenek nagy igényei, a nagy hideget azonban nem bírja, így legalább 15 fokos hőmérséklet kell ahhoz, hogy jól érezze magát. Hidegebb levegő esetén ledobja leveleit.

Kávébabot is termeszthetünk
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A földjét mindig tartsuk nyirkosan, de ne árasszuk el vízzel! Az aktív fejlődési időszakban – tehát télen kívül – rendszeres tápoldatozással elősegíthetjük a gyorsabb fejlődését. Ezt havi egy-két alkalommal érdemes megismételni. Ha az a célunk, hogy saját kávébabot termesszünk, akkor el kell érnünk, hogy virágozzon a növény, majd kifejlődjenek a termések. Megfelelő gondozás mellett ez sem lehetetlen, de azért türelemre nagy szükség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!