Otthon

2011.09.06. 15:34

Így készüljünk a fűtésszezonra

Az ősz közeledtével érdemes végiggondolni, hogy vajon rendben vannak-e a házunk, lakásunk berendezései ahhoz, hogy nyugodtan nézzünk a fűtési szezon elé? A kéményseprés, -ellenőrzés fontosságáról, az ezzel kapcsolatos általános lakossági tudnivalókról és teendőkről kérdeztük a szakembert, Gyurkovics Pétert, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. osztályvezetőjét.

Osváth Sarolta

- Mindenekelőtt fontos azt tisztázni, hogy a kéményseprés-, ellenőrzés nem kampány jellegű tevékenység, hanem olyan közszolgáltatás, amelyet az erre szakosodott vállalatok nem csak a fűtési szezon előtt, hanem egész évben, folyamatosan végeznek az ország egész területén. Összesen mintegy négy-öt millió kémény biztonságáról gondoskodnak. A jogszabály évi egy alkalommal írja elő a gáztüzelésű kazánok esetében az ellenőrzést, tehát van, akinél júniusban, van, akinél szeptemberben, de lehet, hogy januárban jelennek meg a kéményseprők – magyarázta a szakember. Ennek azért van jelentősége, mert sokan éppen azt gondolják, hogy csak a fűtési szezon előtt van szükség az ellenőrzésre és más időpontban nem engedik be a kéményseprőt.

- Tehát azok, akiknél az év elején, mondjuk tavasszal jártak a kéményseprők, nyugodtan nézhetnek a tél elébe, mivel az ellenőrzés „szavatossága” egy évre szól?

- Valóban, a jogszabály pontosan előírja, hogy a kéménynek milyen feltételeknek kell megfelelnie és ez garancia arra, hogy egy évig gond nélkül működnie kell. Ha a kéményseprők mindent rendben találtak és erről tanusítványt is kiállítottak, a lakó nyugodt lehet. Ebből az is következik, hogy akinél az idén még nem jártak, de még nem telt le az egy év a tavalyi ellenőrzés óta, efelől ugyancsak biztonságban érezheti magát. Abban az esetben viszont, ha valamilyen hibát, rendellenességet észleltek a szakemberek az ellenőrzés során, annak elhárításáról a tulajdonosnak, a lakónak kell gondoskodnia. Ezért érdemes figyelmesen elolvasni a dokumentumot és egy évig megőrizni – hangsúlyozta. Gyakran előfordul ugyanis, hogy csak elteszik a papírt és nem nézik meg, milyen problémát jeleztek a kéményseprők.

-  Milyen esetben lehet, vagy kell külön kéményvizsgálatot kérni?

-  Akkor mindenképpen, ha a lakásban a fütőrendszerben bármilyen változás történt, kazáncsere, javítás, átalakítás, a terhelési mód megváltozása esetén a kéményseprő közszolgáltatótól szakvéleményt kell kérni. Beletartozik például a kéménybélelés is, annak a szakszerűségét is igazoltatni kell, nem elég, ha a kivitelező állítja, hogy ő előírás szerint végezte el a munkát.  Független szakértőnek kell tanusítania azt is, ha egy korábban használaton kívül lévő kéményt – mondjuk kandallóépítés miatt – újra bekötnek a rendszerbe. Az ilyen megoldások különösen nagy kockázatot jelentenek, hiszen valószínűleg a régi kémény állapota ma már nem felel meg a szilárd tüzelésű égéstermékek elvezetésére. Ezt csak szakember tudja felmérni, megítélni. Veszélyes lehet még az is, ha a kazánban szemetet, műanyagot vagy nem a kazán típusának megfelelő tüzelőanyagot égetnek el, ez tönkreteheti a kéményt, mivel a távozó égéstermék hőfoka magasabb lehet és az összetétele is megváltozik.

- Milyen kockázatok lehetnek még? Minden évben, különösen a fűtési szezon kezdetén hallani tragikus esetekről

- Gondot okozhat például az, ha a lakásokban lecserélik a nyílászárókat és azok - a korszerű szigetelés miatt – megváltoztatják a tüzelőberendezések levegő ellátását.  Sőt, akár meg is szüntethetik az égési levegő utánpótlását. Ennek következtében a lakásban elfogy a levegő és a keletkező mérgező gázok komoly veszélyt jelentenek. Ez valójában nem kéményseprő-szakmai kérdés, de fontosnak tartom felhívni rá a figyelmet. Ez minden tüzelési módnál előfordul, a szilárd tüzelésnél könnyebb észrevenni, mert visszajön a füst, a gáz esetében viszont nincs ilyen jele, szénmonoxid szintelen-szagtalan mérgező gáz.  A tüzelőberendezésekkel kapcsolatos tragédiáknak általában ez az oka. Hasonlóképpen figyelni kell a nagyteljesítményű szagelszívók felszerelésénél is, amelyek szintén megbolygathatják a kéményben a nyomásviszonyokat és egyszerűen visszaszívják a lakásba a káros gázokat.

- Mikor érdemes a tüzelőberendezések karbantartását elvégeztetni?

- Ez szintén nem tartozik a kéményseprő közszolgáltatás feladatai közé, de nagyon fontos kérdés. A tulajdonos kötelezettsége, hogy gondoskodjon a karbantartásról, a jogszabály szerint ez öt évente szükséges, de ajánlott sűrűbben, régebbi készülékeknél akár minden évben, a fűtési szezon előtt elvégeztetni. Ha a kémény és a kazánok ellenőrzése is megtörtént, nem lesz probléma a téli szezonban.


A biztonság mindennél többet ér

A kéményseprőnek azért örülünk, mert szerencsét hoz. Ez valóban igaz, mert mindennél többet ér az a biztonság, amit szakszerű munkájával számunkra megteremt. A kémény ugyanis az emberre  káros égéstermékek biztonságos elvezetését szolgálja, az egészségre veszélyes anyagokat nem engedi bejutni a lakótérbe. Ennek módját, használhatóságát és biztonságát ellenőrzik a kéményseprők mindenütt, ahol tüzelés folyik, fával, szénnel, gázzal vagy egyéb fűtőanyaggal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!