egyéni megoldások a díszítésben

2018.10.13. 10:00

Igényes textilfigurák a mindenki számára ismert gyerekmesékből

Boribon, a mackó vagy Szutyejev meséinek aranyos állatfigurái egyaránt megjelennek a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegén látható kiállításon.

Bokros Judit

Bago-Somogyi Brigitta, az alkotóműhely vezetője is bemutatja textilfiguráit. Jobbra ismert szereplők a Piroska és a farkasból

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Milyen jól mutat a gyermekszobában egy-egy egyedileg készült textilállatka! Hát még, ha a kicsi kedvenc meséjéhez kötődik. A felnőttek közül is vannak azonban, akik ragaszkodnak egy-egy játékfigurához, mert kellemes emlékeket idéznek föl bennük, vagy egyszerűen csak jó lakásdíszek.

Az alkotói folyamat és az eredmény is pozitív hatást kelt

A Jenka Stílusiskola, valamint a Phrenos Művészetterápiás és Bábpedagógiai Központ alkotóműhely együttműködésének köszönhetően már harmadszor látható kiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegén, a műhelyben készült figurákból. Utóbbi vezetője, Bago-Somogyi Brigitta elmondta: a textiljáték-készítő szak az iskola keretében működik, ott lehet megszerezni a tudást, ám a Phrenos önmagában is megállja a helyét. Három „lába” van, ezek egyike a művészetterápiás rész, amely tulajdonképpen azt az alkotói folyamatot jelenti, amelynek köszönhetően a figurák elkészülnek. A kedves kis állatkák varrása, díszítése energiákat felszabadító folyamatként hathat, a kész figurák pedig szintén pozitív érzéseket okozhatnak mind a gyerekekben, mind a felnőttekben.

Bago-Somogyi Brigitta büszke tanítványaira
Fotó: Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A könyvtári kiállításon Brigittával együtt hat alkotó munkái láthatók. Ferencz Bernadette, Ottlik Judit, Bakonyi Anikó, Nagy Andrea Dalma és Kovács Éva konkrét mesékhez készített játékokat, illetve a történetekhez kötődő tárgyakat. Piroska, a nagymama és a farkas alakja szerethető, puha formában jelenik meg előttünk, akárcsak a Szutyejev meséiben szereplő három kiscica vagy a gomba és a kalapja alatt megbúvó állatkák. Mindegyik figura szépen kivitelezett, egyedi alkotói jegyeket hordoz. Marék Veronika Boribon-sorozata alapján pedig egy igen ötletes, hajlékony krétatáblácska készült.

Bago-Somogyi Brigitta, az alkotóműhely vezetője is bemutatja textilfiguráit. Jobbra ismert szereplők a Piroska és a farkasból
Fotó: Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

 

Brigitta elmondta: a képzés során vannak alap szabásminták, amelyektől nem lehet eltérni, ezen túl azonban bátran szabad kísérletezni azzal, hogy például közelebb vagy távolabb ülő szemeket kap a figura, illetve az anyagok színe, mintája is választható. Fontos, hogy a formák, a fazonok legyenek egyéniek, hiszen alkotójuk ettől válik felismerhetővé, a kész játék szerethetőbbé.

Brigitta a bábpedagógia kapcsán mélyült el jobban a gyermekirodalomban, a mesék világában, akkor születtek bájos figurái. Ezt a tematikát vitték be a könyvtárba, mert oda remekül illik, s az adott mesét tartalmazó könyv is odakerülhetett a játékok mellé.

A tárlaton látható, hogy többen már művésznéven dolgoznak, hivatásszerűen űzik a textiljátékok varrását, sokaknak azonban hobbi marad az elfoglaltság. A látogatók azon túl, hogy megcsodálják a figurákat, akár ötleteket is meríthetnek, mit lenne érdemes varrni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!