lakberendezés

2019.10.12. 16:15

Hygge: otthonosan – dán mintára

Mi az, amire vágyunk amikor lakásunkat berendezzük? Kényelemre, otthonosságra, pihentető környezetre, azaz hyggére, csak éppen eddig nem feltétlenül voltunk tisztában a kifejezés létezésével, jelentésével. A hygge nemcsak érzésre utal, hanem lakberendezési stílust is illetünk ezzel a névvel.

Tóth B. Zsuzsa

Természetes anyagok, sok fény, natúr színek – avagy az otthonosság, a barátságos lakás ismérvei dán mintára. A hygge lefordíthatatlan fogalom, de azt mindenképpen magában foglalja, hogy jó otthon lenni akár egyedül, akár kettesben vagy nagyobb társaságban Fotó: Shutterstock

A hygge dán kifejezés, amit nem szoktak lefordítani. Vagy, ahogy a dánok mondják: nem lefordítani, hanem érezni kell. A jelentését ezért nem is lehet egy szóba vagy kifejezésbe sűríteni, egész gondolatkört társíthatunk mellé. Meghittséget, otthonosságot, melegséget, társasági életet, örömöt. Ebben benne vannak a családi, baráti beszélgetések, egy asztalt körül ülve, vagy a nappaliban a dohányzóasztal mellé heveredve, ételek, italok mellett nevetve, vidám, könnyed beszélgetéseket folytatva. Ugyanakkor az is érthető rajta, ha csak egy fotelban ülünk a szobában és pihenünk, egy jó könyvet olvasunk. Nos, mindezek érzetét komponálták bele egyetlen lakberendezési stílusba. A hygge aztán bevette magát a skandináv országok dizájnjába, így nagyjából egységes, északi stílus kerekedett belőle.

Vegyük sorra, melyek az eszközei annak, hogy mi is becsempészhessük ezt a meghittséget, örömöt az otthonunkba. Az első és legfontosabb, hogy minél több fény legyen. Mi ezt könnyebben elérhetjük, mint a dánok, hiszen északon a napsütéses órák száma meglehetősen limitált. E tekintetben szerencsésebbek vagyunk, ezért bőven élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy építkezéskor vagy több, vagy nagyobb méretű ablakot, üvegfelületet kérünk a tervezőtől. Ha erre nincs lehetőség, akkor tegyük azt, amit a dánok: szerezzünk be sok-sok gyertyát. Melegséget, meghittséget hoznak a helyiségbe. Minél többet szerzünk be – persze az ízlés és a józan ész határain belül –, annál inkább sugárzik a hyggeérzés.

A lámpák, elektromosan vagy elemmel működtethető fényforrások sem hiányozhatnak. Ha a stílushoz igazodnánk, akkor az izzókból meleg fehéret, azaz 2700–3000 kelvin tartományban lévő színhőmérsékletűeket szerezzünk be.

A melegséget azonban nemcsak fényekkel, hanem takarókkal, textilekkel is becsempészhetjük a terekbe. Az őszi-téli időszakban jól mutatnak a kanapén, székeken, heverőn a bolyhos-szőrös párnák, a kötött, vastag takarók vagy plédek. Alkalmazásukkal a lelkünket is átmelegíthetjük a hűvös-hideg napokon. Nemcsak az ülőbútorokon mutatnak jól a textilek, az asztalról sem hiányozhat a damaszt, azaz helyette inkább lenvászonból vagy más, lazább szövésű anyagból készített terítőt használhatunk.

Ugyanígy a függöny: a drapéria is natúr vagy krémszínű legyen. Valamilyen természetes szálból szőtt, természetes színű. A sötétítőnek sem kell feltétlenül sötétnek lennie, elég, ha van, és lehetőség szerint a padlóig ér. Egyfajta lazaság is jellemző a hyggére: nem kell a textileknek élükre vasaltaknak lenniük, belefér a hanyagul az ágyra dobott pléd, a gyűrött terítő, a ráncosabb függöny.

Természetes anyagok, sok fény, natúr színek – avagy az otthonosság, a barátságos lakás ismérvei dán mintára. A hygge lefordíthatatlan fogalom, de azt mindenképpen magában foglalja, hogy jó otthon lenni akár egyedül, akár kettesben vagy nagyobb társaságban
Fotó: Shutterstock

Ha már szó volt az asztalról, ne feledkezzünk meg annak fontos szerepéről, a családdal, barátokkal töltött közös idő központi eleméről. Ennek megfelelően az asztalnak a méretét tekintve hangsúlyosnak kell lennie, de legalább központi helyen kell elhelyezni az étkezőben, konyhában. Vendégek fogadásánál különösen, de saját kedvünk miatt is érdemes minél több kiegészítővel díszíteni az asztalt. Vigyázat, csak természetes anyagokkal dobjuk fel a terítéket, a műanyagok kerülendők. A díszítés nemcsak az asztallapon kel el, hanem a falakon is. Életünk fotókon elcsípett fontos pillanatait érdemes kitenni keretezve a falakra. Lehet többet is, fehér, barna vagy natúr színű, egymáshoz passzoló, egyszerű kivitelezésű keretekben. Természetesen a túlzsúfolt falakat is el kell kerülni, de ez nem azt jelenti, hogy egy-két képnél több ne férne el egy felületen.

A nappali mellett a hálószobának és a fürdőszobának is a feltöltődést, a pihenést, a kikapcsolódást kell szolgálnia. A gyertyáknak, drapériáknak itt is van helyük, a kiegészítőknek szintén. Mivel a hyggében nagy szerepe van az énidőnek, a helyiségeknek ezt a funkciójukkal, kialakulásukkal támogatniuk kell. A melegség érzetét a faborítás is elősegíti, a padló jellemzően fából készül, amelyre vastag, bolyhos szőnyegeket terítenek. Az otthon színei jellemzően egyszerű pasztellek, hűvös árnyalatúak. Festéken kívül tapétával is boríthatjuk a falfelületeket, viszont arra ügyelni kell, hogy a helyiségeknek ne minden oldalukra kerüljön belőle, elég egy, maximum két falat lefedni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!