Otthon

2009.06.09. 02:29

Húzd fel a falat száraz kézzel!

Székesfehérvár - Először a térelválasztás jut eszébe legtöbbünknek, ha meghalljuk azt a szót, gipszkarton. Ám emellett számos felhasználási területe van e költségkímélő anyagnak.

Lovász Lilla

- Új felületek kialakításához, meglévő területek elválasztásához, főleg akkor, ha a hagyományos falépítéshez szükséges hozzávalók (a tégla, a habarcs, a víz) odaszállítása nehézkes, kiváló megoldás a gipszkarton - mondja Sebestyén Zoltán, aki egy fehérvári építészeti cégnél már régóta foglalkozik e korszerű anyag forgalmazásával.

Éppen azért hívják másképpen szárazépítészetnek a gipszkartonozást, mert a hagyományos nedves eljáráshoz képest itt nem kell attól tartani, hogy a parkettát tönkreteszi a lecsöppenő habarcs, s napokat várni sem szükséges a fal kiszáradására, hogy a munkát folytatni lehessen.

- Persze nem mindenre lehet használni gipszkartont, bizonyos statikai szempontból fontos főelemeket nem válthat ki sohasem. Ám a közfalak esetében egyre elterjedtebb, a tervezők mind többször alkalmazzák nem csak már meglévő, de újonnan épülő lakások, s főként irodaházak esetében. A gipsz ráadásul emberbarát anyag, így használata azokat is meggyőzi, akik ebből a szempontból szkeptikusak.

Burkolóanyagnak beltérben kiváló: nagyon jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Tűzállósága miatt a faburkolatoknál előnyösebb, s bár tévhit, hogy kiváltható vele akár a fürdőszobai csempe, megfelelően impregnálva alapfelületnek vizes helyszíneken is alkalmas.

Szinte hihetetlen, de egyes gipszkartontípusokból olyan stabil elválasztó építhető, hogy egyre gyakoribb a lakások, sőt a bankok biztonsági falainak megépítésénél.

- Ebben az esetben sűrített vázszerkezetű, öt kartonrétegből álló, acéllemez borítású gipszkartonlapokra kell gondolni - mondja a szakember - ám ár-érték arányában ez még így is olcsóbb megoldás, mint a hagyományos téglafalak esetében.

Sokaknak lehet ismerős az anyag az álmennyezetekről: régi, magas építésű lakások légtere - s így a fűtésköltség - csökkenthető ezzel a megoldással. Mind többen alkalmaznak dekoratív álmennyezetet is, íves felületekkel, amelyek alá vagy mögé rejthető egy-egy lámpasor. A tetőterekben mára igen elterjedt a használata: nemcsak azért, mert könnyű, hanem mert festhető és átfesthető, tapétázható, utólag egyszerűen kibontható, és nem utolsósorban könnyű vele dolgozni.

Olyannyira, hogy házilag sem nehéz egy-egy kisebb felületet megépíteni belőle. Persze a szakember segítsége néha pótolhatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!