2018.07.14. 09:00
Hogy gyorsabban fejlődjön a paradicsom
Unferdorfer József kertészhez mostanában sokan fordulnak azzal a kérdéssel, hogy miként gyorsíthatnák a kertben a paradicsom érését. A szakember most lapunk olvasóival is megosztja a fortélyokat.
c
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló
Amikor már félig érett a paradicsom, alig várjuk, hogy a sajátunkból ehessünk. Miért is ne siettetnénk az érést, ha lehet? Azonban a megoldás folyamata ott kezdődik, hogy eleve ne késői fajtát válasszunk, amikor a növény magját elvetjük, vagy palántát ültetünk. Bár igaz, a korai fajták szinte mindegyike kevésbé áll ellen a betegségeknek, mint a későbbiek. Minél későbbi fajta, annál tovább hajtathatjuk anélkül, hogy megbetegedne.
Az érés alapja a káliumellátás. Már korábban, ültetés után egy hónappal, amikor megjelennek a fürtök és a fajtára jellemző nagyságot elérik, valamint kezd színesedni a termés, gyorsíthatjuk az érést a káliumtúlsúlyos műtrágya adagolásával. A fürtön mindig a felső, a szárhoz közeli termések kezdenek el érni először.
– Addig a növényeknek foszfortúlsúlyos műtrágyát adtam, az a gyökérképződést és a virágzást segíti. A nitrogén az általános vegetatív fejlődésre hat pozitívan, zöldebbek lesznek tőle a levelek. A három makroelem kombinációját alkalmazhatjuk a megfelelő időszakokban. A kálium a termés érését segíti, de a minőségét, zamatát, hosszabb eltarthatóságát is jó irányba befolyásolja. Továbbá egy abszolút természetes dolog is segít: az etiléngáz. A levegőnél könnyebb gázt a növény maga állítja elő. Amint eléri a fajtára jellemző nagyságot a gyümölcs, elkezd színesedni, a növény intenzív etiléngyártásba kezd. Amikor megindul az érés, felgyorsul a folyamat.
Meglepő, de a félig érett paradicsomnak nem igazán segít, ha kitesszük a napra érni, hanem ha megfelelő hőmérsékleten ráteszünk egy darab papírt, vagy betesszük egy papírdobozba, hogy az etilén ne illanjon el. A gáz egyébként nem káros az egészségre. A növény több etilént termel, ha megsérül. Ha levesszük a szárról a világosabb színű termést, utána törjük le róla a kacsot. Ha azt akarjuk, hogy elálljon, kaccsal együtt törjük le a szárról és úgy is tároljuk – mondta Unferdorfer József. Hozzátette, a paradicsomtőről fontos leszedni az elöregedett, régi leveleket, mert azok betegséghordozók, és jelzői a rendellenességeknek. Bármilyen hiánybetegség, tápanyag-ellátási gond van, annak jelei az öreg leveleken pillanatok alatt megjelennek.
A betegség is az idős leveleket támadja meg először. Amellett, ha a fürt alatti leveleket leszedjük, az ugyancsak segíti az érést. A fürt felettieket viszont hagyjuk meg, azoknak árnyékoló szerepük van. Nélkülük könnyen napégést kaphat a növény, mert bántja az UV-sugárzás, már áprilistól.
A folytonérő lugasparadicsom akkor terem sokat, ha megfelelő tőtávolságra ültetjük és több száron neveljük. A kertész a fóliasátorban függőlegesen kifeszített zsinórokra tekeri fel a növény szárát. A palántákat 120 centiméter távolságra ülteti egymástól, és négy-hat szálra neveli. Kisebb közzel ültetve augusztus elejére nagyon besűrűsödnek a növények és nehezen kezelhetők. Ritkább ültetéssel, több szárral könnyebb a dolgunk.
Amellett így nem lesz három-négy méter magas a paradicsom, viszont több fürtöt nevel. Egy fürt egy kilogramm súlyú is lehet, és ezekből tövenként teremhet akár több mint húsz is.