hangulatfestők

2018.10.21. 10:00

Hideg, borongós estékre meleg színekkel és fényekkel töltsük meg a szobákat

Egyre beljebb haladunk az őszben, ezzel párhuzamosan csökkennek a napfényes időszakok. Sokszor melankolikusabbak vagyunk, mint az év más időszakában. Lakásunk fényeire is érdemes fókuszálni, az apró változtatások emelik hangulatunkat.

Nemes Judit

Plafonra erősítve, fényfüzérrel hangulatvilágításra szolgálhat

Fotó: Pinterest

Otthonos, barátságos hangulatú nappalit, szobát alakíthatunk ki, ha játszunk a fényekkel: divatos kiegészítőnek számít a gömblámpasor, amelynek burkolata pamutfonal-gombolyagra emlékeztet, de más formájú fényforrások is megfelelőek.

Pasztell és élénk színűeket egyaránt találni a boltok polcain. A világosabb, sárgásabb színűekkel meleg, pihentető hatást érhetünk el, gömblámpasor esetében a fémszálgombolyagon keresztül a falra vetülő fénynyalábok látványa felüdít.

A harsányabb tónusok energetizálnak, vidámmá tesznek minket. Az izzósort függeszthetjük falra, az ágyunk vagy íróasztalunk fölé, a nappaliban a kanapé mögötti falfelületre, könyvespolcra és az ablakkeretre rögzítve is jól mutat. Vigyáznunk kell azonban arra, hogy éjszakára, vagy amikor elmegyünk otthonról, húzzuk ki a konnektorból az izzósort, a tűzesetek megelőzése végett. Ha az egyszerűség a vezérelvünk, akkor egy praktikus megoldással dobhatunk a helyiségek hangulatán.

Befolyásolhatja hangulatunkat az izzók színhőmérséklete
Fotó: Pinterest

Figyeljük a lámpáinkba megvásárolni szánt izzók dobozát: találunk rajta információkat fényük árnyalatáról, pontosabban a színhőmérsékletéről. Kelvinben adják meg az értékeket, a tartományok a következőképpen szóródnak: a hagyományos, sárgás, úgynevezett meleg fényű izzólámpáké 2700–3400 K közötti, a középfehéreké 3500–4900 K közötti, a hidegfehéreké pedig 5000 K feletti. Színérzetet tekintve a meleg fényűek álmosító hatásúak, a középfehérek javítják a koncentrációt. A hidegfehérek olvasáshoz ideálisak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!