Otthon

2017.05.28. 08:55

Háztartás, vegyszerek nélkül?

Tisztítószereink, használati tárgyaink és kozmetikumaink közt is akad biztosan olyan, amelyek nélkül jól meglehetnénk, sőt, akár még egészségesebb életünk is lehetne nélkülük- ezek elhagyására ösztönöz Szemeti Ottilia.

S. Töttő Rita

Felsorolni is nehéz, mennyiféle vegyszert használunk a háztartásunkban: fertőtlenítőszert, vízkőoldót, mosószert, mosogatószert, felmosó adalékot, bútorápolót, ablaktisztítót, wc öblítőt - mindenre valamilyen speciális, drága és kemikáliákkal teli anyagot.

S akkor még a többi, szervezetünket érő termékről nem is beszéltünk, a napozószerektől kezdve a tisztálkodási szereken át a kozmetikumokig. A 21. század nagy kihívása az, ha valaki szeretné csökkenteni vagy kikerülni ezeket az anyagokat. Erre tette fel életét a székesfehérvári Szemeti Ottilia is, aki saját egészségügyi problémái okán kezdett el környezettudatosabban élni.

- Szerintem az egyik legalapvetőbb módszer az, ha tudatosabban választunk meg mindent a háztartásunkba - hangsúlyozza Ottilia, aki múlt héten a napozószerek kapcsán segített eligazodni az érdeklődőknek a Tolnai utcai tagkönyvtárban. - Ha például egy termék összetevőjét nem ismerjük, akkor mielőtt megvásároljuk, tájékozódjunk róla - javasolja a hölgy, aki szerint ma ez már könnyedén megy az internet segítségével. De Ottilia szerint nem csak a különböző vegyszerek esetében, hanem például a használati tárgyaknál is érdemes tudatosabban válogatni:

- Én például nem használok teflont, teflonpótló anyagokkal bevont edényeket vagy alumíniumot. Számomra az öntött vas és a rozsdamentes acél a biztonságos, hiszen több ezer éve használják mellékhatások nélkül.

Ottilia a műanyagot sem szereti, nem is javasolja a használatukat: - Ételtárolóként és ételhordóként is az üvegből készült darabokra esküszöm. Igen, kicsit macerásabb a használatuk és óvatosságot igényelnek, de biztonságosabbnak is tartom.

Takarításra, ablaktisztításra és vízkőoldásra is a legjobb a 20 százalékos háztartási ecet - szögezi le Ottilia, aki kerül minden olyan szert és kozmetikumot, adalékanyagot, amellyel kapcsolatosan kételyek merültek fel. Számára ilyen a nátrium-laurét-szulfát, amely egy olyan szer, ami irritációt okozhat. De ilyen a klór s a triklozán is. Ez utóbbi anyag egészségügyi kockázatokat rejtő fertőtlenítőszer. De említette még a triclocarban, a nátrium-benzoát, a nátrium-glutamát, a nitrit, az aszpartám és a fluorid mellőzését is.

Ottilia, aki angol tanár volt korábban, mostanra évtizedes tapasztalatot szerzett a kerülendő szerek terén. Ezért azt mondja: megéri csökkenteni a szükségtelenül nagyszámú környezeti hatást, ami a szervezetünket éri. Minél kevesebb felesleges anyaggal kerülünk ugyanis kapcsolatba, annál bizonyosabb, hogy fellélegezhetünk!

TOP 5:

A hagyományos anyagok használatának hívei nagy tapasztalattal rendelkeznek abban, mit mivel lehet helyettesíteni. Íme néhány lehetőség, amelyeket bárki bevethet otthon a háztartásában:

1. Az ecet a legismertebb háztartási szer: ha valaki nem allergiás rá, használhatja fertőtlenítésre, a ruhák színének felfrissítésére, ablaktisztításra, vízkőoldásra, a padló fényesítésére is.

2. A szódabikarbóna öblítő helyett is jó, ugyanis lágyítja a vizet és kioldja a mosószert a ruhából. És ezüsttárgyak fényesítésére is kiváló.

3. A só tökéletes súrolószerré válik, ha összekeverjük egy kis vízzel. Nem mellesleg enyhén fertőtlenítő hatása is van.

4. A citronella olaja elűzi a szúnyogokat. A fűfélék családjába tartozó növénykének már önmagában is erős illata van, de nem csak szúnyogűző szerként használatos, hanem  az ázsiai konyhában is.

5. A citromolaj kiválóan fertőtleníti, szagtalanítja és felfrissíti a légteret s közben kellemes illata is van.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!