por és morzsák

2020.11.22. 14:40

Használat közben néha tisztítsuk is a billentyűzetet!

­Habár sokan napi szinten használják, a tisztításáról mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni, így a bacilusok melegágyává válhat számítógépünk billentyűzete.

Héjj Vivien

A koszos billentyűzet a bacilusok melegágya

Forrás: Shutterstock

Tegyük a szívünkre a kezünket és legyünk őszinték: mikor tisztítottuk meg utoljára a számítógépünk/laptopunk billentyűzetét? Habár gyakran használjuk, mégis viszonylag ritkán tisztítjuk.

Asztali számítógépek esetén először érdemes fejjel lefelé fordítani a billentyűzetet és óvatosan mozgatni, hogy az összegyűlt morzsák és egyéb apróságok távozhassanak. Ezt asztal fölött, egy átlátható felületen hajtsuk végre, így ha netán egy billentyű kiesik, akkor nem kell az egész szemetest felforgatnunk. Akár egy vékony, természetes szálú ecsettel is átmehetünk a billentyűközökön. Ha nagyon piszkos a klaviatúra, akkor enyhén tisztítószeres nedves kendővel áttörölhetjük a felületet.

A koszos billentyűzet a bacilusok melegágya
Fotó: Shutterstock

Olyan billentyűzet esetén, amely nem szabadon mozgatható – notebook, laptop –, a tisztításhoz használjunk ecsetet. A természetes szálak azért fontosak, mert a műanyag ecset a statikus feltöltődés miatt károsíthatja a billentyű­zet alkatrészeit. Ez esetben is bevethetjük a rongyra fújt tisztítószert, erre a célra különösen hatékonyak az alkoholtartalmú folyadékok.

A sűrített levegőt tartalmazó spray mindkét esetben eredményes megoldás, ez ugyanis nagy nyomással behatol a legmélyebb részekig, így biztosan minden apró koszt eltávolíthatunk még a legkisebb résekből is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!