tavasszal kezdjük el

2021.05.15. 15:00

Gyomirtással kezdődik a füvesítés

Ez az a kerti feladat, amit szinte bármikor elvégezhetünk, mégis a tavaszi, enyhe, ám napsütéses időjárás a legkedvezőbb arra, hogy egységes gyepszőnyeget alakítsunk ki udvarunkon.

Héjj Vivien

A gondosan kialakított gyep folyamatos karbantartást igényel

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A rendszeresen nyírt, folyamatosan karbantartott gyep egy szép udvar alapját adja. Amennyiben a már meglévőt szeretnénk felújítani, vagy a területünk túl gazos, a munkálatokat gyomirtással kell kezdeni. Érdemes olyan, levélen át ható szert használni, amely a talajon át nem szívódik fel. A gyomirtó szerek hatóideje legalább 10–14 nap, de megéri a várakozást és a türelmet. A gyomok elpusztítása után ássuk vagy rotáljuk fel a földet.

Ha nem használunk gyom­irtót, igyekezzünk kézzel vagy eszköz segítségével gyökerestül eltávolítani az évelő gyomokat. A lényeg, hogy az előkészített talaj egyenletes, hantoktól és kövektől mentes, apró morzsalékos legyen.

Ha köves a talaj, akkor legalább húsz centiméter mélységig érdemes talajt cserélni. Ekkor lehetőségünk van vakondhálót is lefektetni, így megelőzhetjük a túrásokat. Ha füvesítés előtt felássuk a talajt, hagyjuk azt néhány napig tömörödni, vagy füvesítés előtt hengerezzünk. Ha már megfelelőnek találjuk a felszínt, elszórhatjuk a fűmagokat.

A gondosan kialakított gyep folyamatos karbantartást igényel
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ma már speciális körülmények közé, száraz vagy árnyékosabb területre is vá­laszt­hatunk magot. Négyzetméterenként négy-öt de­ka­grammot szórjunk el egyen­letesen. Ezután gereb­lyézzük be a földbe úgy, hogy nagyjából fél centiméter mélyre kerüljenek. Végül már csak locsolni kell. Nem az a fontos, hogy az öntözést azonnal elkezdjük, hanem hogy ha már egyszer elvégeztük, akkor folyamatosan tartsuk nedvesen a földet. Legjobb, ha reggel és este is locsolunk.

Ha a magok kelésekor előjönnek az egynyári gyomok is, nem kell megijedni, azok a rendszeres nyírások során eltűnnek. Fontos, hogy az első nyírást időben végezzük el, mielőtt megdől a fű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!