Otthon

2009.06.02. 02:27

Függöny trend: rafináltan

Székesfehérvár - Mindenféle textil a melegséget hozza a lakásba. Öltöztet, kényeztet, és ez a függönyökre különösen igaz.

J. Mező Éva

A mai trend szerint nem tobzódnak a textilek - állítja Budavári Ágnes, aki hosszú évek óta foglalkozik a függönyök tervezésével, varrásával. Az egyszerűségükben mutatós rolók, roletták és lapfüggönyök híve.

- Sokszor megyek dolgozni berendezett lakásokba, és amikor utolsó mozzanatként helyére kerül a függöny, minden megváltozik - mondja. Némi rafinériával már egészen kevés textilt is elegendő elhelyezni az ablak körül, hogy a szobában újjászülessen minden. Én a megrendelőimet igyekszem arra is rábeszélni, hogy ne takarjuk el a kilátást. Jó esetben ez vonzhatja a tekintetet.

A függönyök színvilágában most a sötétbarna, az arany, a szürke, az ezüst és a fekete a divat, némi pirossal kiegészítve. A fénylő, a csillogó, a flitteres, a köves, a gyöngyös - a kreatívak kiélhetik most magukat.

Ha függönyt választunk, figyeljünk arra, hogy bele kell illeszkednie egy miliőbe is. A tapéta, a falszín, a szőnyeg, a kárpit adta harmóniába - magyarázta Ágnes. Figyelembe kell venni az ablakok méretét is, és meghatározni a függöny funkcióját. El akarjuk-e takarni a kilátást? A sötétítővel csak dekorálni akarunk, vagy összehúzni? Mennyire akarunk sötétíteni vele - léteznek már úgynevezett blac out anyagok, ezek teljesen kizárják a fényt. Másik fontos szempont a technikai kivitelezés. A rolókat, rolettákat praktikussági okok miatt konyhába, fürdőszobába, illetve gyerekszobába ajánlom. Készítésükhöz olyan anyagot használjunk, amiben van rafinéria: csík, szín, vagy szövés minta. Sima anyagnál paszpolozhatjuk egy dekoratívabb anyaggal, vagy gyöngyökkel díszíthetjük. Egy sima függönynél már a redőzés is mutatós lehet, rolettánál az anyag adja a pluszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!