jó tanácsok

2019.07.21. 14:30

Folttisztítás óvatosan, ámde hatékonyan

A foltos bútorszövet igen bosszantó tud lenni, ezért a háziasszonyok gyakran azonnal nekiesnek, hogy eltüntessék.

S. Töttő Rita

Ám érdemes ezt is okosan csinálni, hogy ne okozzunk még nagyobb bajt! Íme néhány jó tanács, amely segíthet a megoldásban. Ám ha mégsem, bízzuk kárpittisztító szakemberre a műveletet…

Ne kísérletezzünk általános tisztítószerekkel, mert azok kimarhatják a szövetet! Vásároljunk szövetre való folttisztító szert, szappant, bármit, amit speciálisan erre a célra fejlesztettek ki! Ha erre nincs lehetőség, használhatunk ph-semleges sampont, finom mosószert is.

Vegyük figyelembe a szövet anyagát és színét is! Tegyünk a szerrel egy próbát a szöveten ott, ahol nem látszik, hogy kiderüljön, nem szedi-e ki a színét! Használjunk semleges színű szivacsot, kézmeleg vízzel és a folteltávolítóval itassuk át és óvatosan pacsmagoljuk a foltba. Hagyjuk hatni, majd sima vizes kendővel, szivaccsal itassuk fel a feloldódott foltot. Ha simítjuk a szivacsot, a folt belseje felé tegyük, ne kifelé, mert azzal csak növeljük a méretét! Fontos, hogy ha nem megy, ne erőltessük! Ha végeztünk a fenti művelettel, száraz kendővel itassuk fel a maradék folyadékot, és hagyjuk megszáradni. Ezután keféljük, porszívózzuk át, s ha szükséges, megismételhetjük a folyamatot. Forró vizet semmiképpen se alkalmazzunk például vér, tojás, sár feloldására, mert a hőtől kicsapódhat a fehérje. Azonnal neki kell állni a tisztításnak például sör, gyümölcslé, tinta, tea esetén, mert a bennük lévő cseranyagok beleeszik magukat a szövetbe. Van, amit csak speciális folttisztítóval lehet kivenni: ilyen a körömlakk, az oldószeres és az olajfesték és az egyéb zsíros anyagok, mint a vaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!