Minőség, vastagság, szín és minta

2018.03.23. 10:00

Feldobja a szoba hangulatát a tapéta

Egy szép tapéta jól feldobja a szoba hangulatát, adott esetben igen elegánssá teszi a helyiséget. Fontos azonban, hogy megfelelőt válasszunk.

Bokros Judit

A tapétázás előtt javasolt a mélyalapozás, fontos a sima falfelület

Forrás: shutterstock

Lehet virágos, geometrikus, csíkos, mozaikos, anyagában papír, vinyl, üvegszálas és így tovább. Tapétából is rengeteg változat létezik, sokszor nehéz is választani a katalógusok, üzletek kínálatából. Végül általában az ízlés, a „tetszik, nem tetszik” szempont a döntő, ám a szakember – néhány rossz tapasztalat után – felhívta a figyelmet arra: ne csupán a szín és a minta (meg az ár) legyen a fontos! Hajlamosak vagyunk ugyanis elsősorban ezek alapján választani, pedig a tapéta minősége, vastagsága legalább ennyire lényeges. Az általunk megkérdezett szobafestő vállalkozó közel két évtizedes szakmai tapasztalat alapján állítja, hogy a szinte alufólia vékonyságú, olcsó tapéták felrakásával biztosan gond lesz. S a végeredmény sem annyira szép, mint egy vastagabb, minőségibb változatnál. Árban gyanúsnak számít a tekercsenként 3000 forintos tapéta, kivéve, ha egy drágább fajtát áraztak le ennyire. Körülbelül 5000 forinttól kezdődik az az ár, amiért már jól felrakható, szép tapéta kapható. Mindez természetesen kereskedőfüggő is, de nagyjából ezekből a számokból lehet kiindulni.

Hogy mi a gond a vékony tapétával? Kophat, nyúlhat, a minták illesztése sem lesz tökéletes a falon, és alulról átüthet rajta az alapfelület, annak összes hibájával együtt. Ezért ha valaki mégis ragaszkodik az olcsó változathoz, akkor nagyon elő kell készíteni a falfelületet.

A tapétázás előtt javasolt a mélyalapozás, fontos a sima falfelület
Forrás: shutterstock

Ám a vastag, prémiumkategóriás, tekercsenként akár több tízezer forintba kerülő tapétáknál is előfordulhatnak illesztési gondok, de jóval ritkábban – teszi hozzá a szakember. Mindenesetre a gramm per négyzetméter adatok segíthetnek a megfelelő minőség kiválasztásában.

Amikor már eldőlt, mi kerül a falra, akkor fontos a megfelelő előkészítés. Ha korábban volt fent tapéta, akkor azt teljesen le kell áztatni a falról. Ne maradjon fent szemcse, papírdarab! Ha így sima, egyenletes falfelületet kapunk, akkor jöhet az új tapéta. Ha egyenetlen a fal, érdemes glettelni. Tapétázás előtt javasolt a mélyalapozás, s ha az új szín túl világos vagy vékony az anyag, a fal pedig nagyon sötét volt korábban, akkor előnyös lehet egyszer átfesteni a falakat. Különben átüthet a régi szín. Ezután jöhet a tapéta ragasztása, ám csak a választott fajtának megfelelő ragasztóval. Szakemberünk is jónak tartja a növényi rost alapú Vlies tapétákat vagy a gyapjúszálas változatokat. Ezekből van festhető és mintás – előbbi előnye, hogy bármilyen színűre átkenhető, akár többször is. Sokszor hallani, milyen előnyös a mosható tapéta. Valóban az, így ha drágább is, érdemes rá költeni – véli a szakember. A megrendelőknek manapság változatosak az igényeik. Éppúgy kérnek kockás, mint virágmintás tapétát, de divat lett a tapétaposzter is. Ez utóbbi olyan, mint egy hatalmas falkép, csak éppen keret nélkül, ragasztva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!