Frissen Fejérből

2021.09.05. 08:00

Először alacsony hőfokon mossuk a díszpárnákat

Habár az ágyneműt gyakran mossuk, cseréljük, a díszpárnák sokszor kimaradnak a mosás körforgásából. Ezeket is érdemes, sőt, szükséges tisztítani, legalább havonta egyszer.

Héjj Vivien

A mosás utáni szárítást bízzuk a nap melengető sugaraira

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Önök milyen gyakran mossák, tisztítják a kanapén heverő díszpárnákat? Talán most sokan elgondolkoznak a válaszon, hiszen nem ritka, hogy ezekről a kiegészítőkről egész egyszerűen elfeledkezünk. Persze nem ugyanúgy használjuk ezeket, mint az alvópárnákat, így a koszolódás kisebb mértékű, de nem ritka, hogy leheveredünk a kanapéra utcai ruhában, tévézés közben a fejünket a díszpárnákon pihentetjük, így hát érthető, hogy ezek a pihe-puha párnák is koszolódnak, még akkor is, ha ez egy sötétebb huzat miatt esetleg kevésbé látszik rajtuk.

A tisztítás mikéntje attól is függ, lehúzható-e az adott párna huzata. Ha igen, akkor érdemes kettő-négyhetente a címkén jelzett utasítások szerint felfrissíteni a párnák külső borítását. Ami a párnabelsőt illeti, ezeket is érdemes legalább havonta egyszer bedobni a mosógépbe. Ha nem levehető a huzat, akkor természetesen az egész párnát be kell tennünk a gépbe.

A mosás utáni szárítást bízzuk a nap melengető sugaraira
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fontos, hogy mindig tartsuk be a címkén jelzett, gyártó által előírt tisztítási utasításokat, ugyanis egyéb esetben a párna külső borítása és a benne lévő töltet is rongálódhat! A legbiztosabb, ha először kímélő mosással, langyos vízzel tisztítjuk ki a párnákat, ezután betehetjük őket egy magasabb hőfokú programra, hogy a kórokozóknak is búcsút inthessünk. Ha a párna nagyon kényes anyagból van, akkor mindenképpen a kézi mosást válasszuk!

Ami a szárítást illeti, a szakértők azt mondják, jobb, ha ilyenkor nem használjuk a szárítógépet, hanem hagyjuk, hogy a nap sugarai tegyék a dolgukat. Ha esetleg mégis ragaszkodunk a gépi szárításhoz, akkor válasszunk olyan programot, amely alacsony hőmérsékleten szárít, így elkerülhetjük, hogy kanapénk díszei összemenjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!