Otthon

2010.02.02. 03:29

Elegáns, egységes, fiatalos lakás

Székesfehérvár - A megrendelő - az ifjú, önállósuló értelmiségi lány - kellemes, elegáns és fiatalos lakást szeretett volna, olyat, amiben van egy kis extravagancia, ugyanakkor időtálló, nem csupán a pillanatnyi trendet tükrözi...

Gábor Gina

Az előtérből tágas nappaliba jutunk, amelyet hátul a konyha zár le, amit egy parapetfallal választottak el jelképesen a társasági élet színteréréül is szolgáló helyiségtől. Ez a parapetfal egyúttal össze is köti a két teret, hiszen a nappali felől bárpultként is funkcionál majd - ehhez még keresik a megfelelő, az otthon stílusához illeszkedő bárszékeket... A levegős, világos nappaliból nyílik a hálószoba és a fürdőszoba is. A lakás színvilágát a tulajdonos kívánságai alapján komponálta meg a lakberendező, Demeterné Pápai Erzsébet. A háziasszony egyik legfontosabb kérése a szakembertől az volt, hogy a fa elemek és a burkolatok - például a padló, az ajtótokok - ne hagyományos sárgás-barna színűek legyenek. A legmegfelelőbb árnyalat kiválasztásában nagy segítség volt a függönyanyag, amelyet a háziasszony a nappali hatalmas ablaktábláinak felöltöztetéséhez választott. A csokoládébarna és bézs csíkozású, lágy esésű, minőségi, szemet gyönyörködtető textília inspirálóan hatott...

- Fontos, hogy a megrendelő is odafigyeljen a részletekre: csak a folyamatos egyeztetés során alakulhat ki az a látvány, amely illeszkedik a tulajdonos igényeihez. Az a tapasztalatom, hogy egy-egy textília kiválasztása gyakran elindít egy láncreakciót - mondja erről Erzsébet, a lakberendező.

Az ideális függönyanyag megtalálása után meleg hatású, gesztenyeszínű ajtótokokat választottak, amely harmonizál a parketta mattított-fehérített, szürkés-barna színével - ez is hozzájárul ahhoz, hogy a tér egyszerre barátságosnak, ugyanakkor tisztának, áttekinthetőnek hasson. A nappali függönyéhez jól illik a lilás, bordós árnyalatú ülőgarnitúra, amelynek rozettamintája visszaköszön a mögötte lévő falcsík tapétáján is: ettől egységes a látvány. Tetszetős a konyhát leválasztó parapetfal kőborítása. Mögötte a vajszínű, magasfényű konyhabútor is hívogató.

A hálószoba pedig különösen egységesre sikerült: ott megnyugtatóan fehérek a bútorok, és visszatér a lila egy másik árnyalata, finom rózsaszínnel, kékkel, ezüstös szürkével vegyítve. Első pillanatban merésznek hat a kétféle tapéta - a csíkos és nagymintás - alkalmazása -, de a biztos érzékkel választott minták és színek nagyszerűen illenek egymáshoz. Az ezüstös rajzolatú, csillogó tapétát használták a szekrény kialakításánál is: ezt a kivitelező úgy szabta ki és kasírozta rá a nem tükröződő üvegfelületre, hogy a minta mindenütt teljesen illeszkedjék. Az ágytakaró is összhangban van a csíkos tapéta színvilágával - a választás a tulajdonos édesanyjának ízlését dicséri. A fürdőszoba extravagáns, kétféle mintájú, ízlésesen komponált burkolata viszont az ifjú háziasszony választása.

A barátságos, elegáns lakásból még hiányzik néhány bútordarab - ám máris minden adott, hogy egy fiatal, pályakezdő hölgy megkezdje itt új, önálló életét...

A nagymtás tapéta újra divatba jött, de egészen másként használják, mint annak idején, a 70-es években. Néha elég, ha egy-egy hangsúlyos falrészt emelünk ki vele. Máskor a különböző mintájú tapéták is harmonikusan hatnak egyetlen szobában, ha jó érzékkel választjuk meg a színeket.

 

A nagymtás tapéta újra divatba jött, de egészen másként használják, mint annak idején, a 70-es években. Néha elég, ha egy-egy hangsúlyos falrészt emelünk ki vele. Máskor a különböző mintájú tapéták is harmonikusan hatnak egyetlen szobában, ha jó érzékkel választjuk meg a színeket.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!