Frissen Fejérből

2021.09.05. 15:30

Éjszaka is lesben áll a poloska

Az ágyi poloskák előfordulása nem ritka. A szinte láthatatlan rovarok kellemetlen csípésekkel jelzik jelenlétüket.

Héjj Vivien

Az ágyi poloskák csípése viszketéssel, bőrpírral jár

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ágyi poloska az egyik legkellemetlenebb, lakásban előforduló rovar. Ha befészkeli magát otthonunkba, bizony nem tudunk egykönnyen megszabadulni tőle.

Az élőlény alapvetően az éjszakai állatok táborát erősíti, ekkor csípi meg nyugalmi állapotban lévő áldozatát. Mivel kerüli a fényt, ezért napközben tetten érni szinte esélytelen, ám ha rég nem jutott táplálékhoz, akkor akár világosban is előmerészkedik, ha megérzi az ember közelségét.

Az ágyi poloskák csípése viszketéssel, bőrpírral jár
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az éj leple alatt támadó vérszívók vékony bőrfelületet keresnek, ám ezt nem mindig találják meg elsőre, ezért nem ritka, hogy több, egymás közelében elhelyezkedő, viszkető csípést hagynak maguk után. A bőrpír csalánkiütésre hajaz, leggyakrabban a nyakon, a háton és a végtagokon találjuk.

Az ágyi poloska akár a szellőzőrendszeren át, vagy a csövek és falrepedések mentén is képes beköltözni otthonokba. Mivel az átlagosan 5–7 milliméter nagyságú állatoknak nincs természetes ellensége, ezért nem tudunk egykönnyen megszabadulni tőlük.

Irtásukhoz használhatunk csapdát, különféle ágyi poloska elleni szereket, de a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás az, ha szakember segítségét kérjük, így megelőzhető, hogy a ruhánkon vagy az ágyneműnkön keresztül tovább terjesszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!