koktélparadicsom

2021.06.19. 09:00

Ehetjük pirosan, sárgán, zölden is

Népszerű a sárga színű és a csíkos termésű is. A zöld, még éretlen darabok a különféle savanyúságok alapanyagául szolgálhatnak. Variációk paradicsomra és palántára.

Héjj Vivien

Ültessünk korai és későn érő palántákat is!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Eljött a palántázás ideje! A paradicsomok palántáit kiültethetjük a kertbe, vagy akár nagyobb cserépbe, dézsába, fóliasátorba, üvegházba. Ha nem magról neveljük a zöldséget, akkor a palánták beszerzéskor igyekezzünk megbízható helyről, fajtabiztos, egészséges, erős szárú darabokat választani, így jó eséllyel akkor sem csalódunk, amikor termőre fordulnak a növényeink.

Választhatunk apró termést hozó koktélparadicsomot, nagyobb, hosszúkás fajtát, vagy hatalmas, lédús gyümölcsűt. A fő szempont jellemzően az, hogy mire szeretnénk használni a megtermett zöldséget: étkezési célra vagy befőzésre? Utóbbi esetén ideális választás a nagy méretű, lédús paradicsomot termő fajta. A lugasparadicsom akár két-három méteresre is megnő, azután folyamatosan, késő őszig neveli a termést. Divatos a csíkos termésű és a fekete paradicsom is, amelynek íze a csokoládéra emlékeztet. Népszerű a sárga színű is, a zöld, éretlen paradicsomok pedig remek alapanyagai a csalamádénak és a különféle savanyúságoknak.

Ültessünk korai és későn érő palántákat is!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ha tehetjük, ültessünk korai és későn érő fajtákat is, így egész szezonban válogathatunk a különféle fajták és ízek között. A palántákat rakhatjuk az ősszel elültetett, mostanra megnőtt és fogyatkozó dughagymák vagy salátapalánták, esetleg a retek helyére. Az ültetésnél fontos, hogy megfelelő mélyre, az ültetőedényhez képest öt-tíz centiméterrel mélyebbre helyezzük a paradicsomokat, hiszen a száron is nevelnek majd gyökereket.

Az elültetett palántákat megpermetezhetjük gombaölő szerrel, ugyanis a talajban áttelelt spórák az öntözés során a palánták szárára kerülhetnek, és a levelek sárgulását okozhatják, ami a növény pusztulásához vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!