Az árnyékot is kedvelő növényr

2018.06.17. 14:30

Színes virágai miatt közkedvelt az egynyári begónia

A begónia számtalan fajtája közül a folyton nyíló, egynyári változat az egyik legkedveltebb.

Tóth B. Zsuzsa

Az egynyári begónia zöld és vörös levelű, virágját tekintve pedig sokféle színű lehet

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Kapható fehér, rózsaszín, piros változatban, sőt, akár piros levelűt is beszerezhetünk a virág ágyás színesítése érdekében. Hazánk egyik legelterjedtebb egynyári növénye ma már a begónia, amelyet legjobb, ha fél árnyékba ültetünk. Teljes árnyékba ültetve felütheti a fejét a lisztharmat, ügyeljünk rá, hogy el ne hatalmasodjon rajta a betegség! A bőséges virágzáshoz azonban sok fény kell számára.

Bár melegigényes és a szárazságot igencsak jól tűri, ugyanakkor megfelelő mennyiségű, rendszeres öntözés mellett sokkal szebben fejlődik. Nedvességtűrő, de a pangó vizet nem szereti. Kiváló keleti fekvésű kertekbe, keskeny ágyásokba. Balkonládába ugyancsak ültethetjük, virágait egész nyáron át nyitja. Konténerbe és függőkosárba is előszeretettel ültetik, hiszen könnyen, egyszerűen tartható, hálás növény.

Az egynyári begónia zöld és vörös levelű, virágját tekintve pedig sokféle színű lehet
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Több ezer fajtája van forgalomban. Virágával és lombozatával is díszít. Az egyébként eredetileg trópusi, szubtrópusi esőerdőkből származó növény remek alkalmazkodóképességgel rendelkezik. A levele húsos, vese alakú, zöld vagy bordó színű. Amikor virágzik, tanácsos hetente egyszer tápoldattal öntözni.

Kártevői között szerepel a tripszek, a növény szárát pedig leginkább a vincellérbogarak rághatják meg. Az atkák a begónia friss hajtásait szeretik. Túl szorosan ültetve a töveket rothadásos gombabetegségek léphetnek fel.

A begónia kiváló talajtakaró lehet, szépen mutat ágyásokban tömegesen ültetve, vagy éppen szegélyként. Egynyári növényként tartható, de aki kísérletezni szeretne a teleltetésével, eséllyel próbálkozhat. Még a fagyok előtt ki kell venni a kertből, visszavágni nagyjából a harmadára. Napos ablakba helyezzük, ott virágozni fog!

A begónia apró magokat nevel, azokat december közepétől január közepéig elvethetjük tőzeges, laza palántaföldbe. Világosban csíráznak, nem szabad betakarni őket földdel. A csírázást elősegíthetjük lámpával való folyamatos megvilágítással. A csírázási idő egy-két hét lehet, tartsuk eközben nagyjából 22 fokos hőmérsékleten. Levél- vagy hajtásdugványról ugyancsak szaporíthatjuk a begóniát. A palántákat a fagyok után, május közepén-végén ültessük ki egymástól nagyjából 15-20 centiméteres távolságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!