Otthon

2011.05.03. 17:25

Egy modern kori kastély Sárszentmihályon

Székesfehérvár tőszomszédságában, a Sárszentmihályon található Zichy–Szterényi-kastélyt 1890 táján építették. A Velekey-Modroczky Péter által képviselt hazai gazdasági társaság másfél évtizede szerezte meg a tulajdonjogot. Az épületegyüttes gazdája büszkén meséli, ez hazánk egyetlen vidéki kastélya, amely eredeti hasznosítású, azaz egy család otthona.

Horog László



– Azonnal érezhető a különbség egy múzeum és egy otthon között, márpedig én utóbbit szerettem volna megvalósítani – mondja Velekey- Modroczky Péter.
– A kilencvenes évek közepén, az akkori privatizáció során került a látókörünkbe a felszámolás alatt lévő Sárszentmihályi Állami Gazdaság tulajdonát képező épületegyüttes. Az eddigi ingatlanberuházói és műemlékvédelmi tevékenységem alapján azonnal láttam, hogy a kastély megfelelő alap lesz elképzeléseink megvalósításához. A tervem az volt, hogy a kor neves építésze, Möller István által tervezett ingatlant hajdani formájában és eredeti hasznosításra visszaállítsuk. Az első benyomások kedvezőek voltak, még akkor is, ha az épület állaga rendkívül rossz volt, nem volt ereszcsatorna, a külső vízelvezetést nem oldották meg, a falak átáztak, központi fűtés nem lévén az épületben, a fagyok, az időjárás viszontagságai mindenütt mutatkoztak. Az elektromos hálózat viszont tökéletes volt, az állami gazdaság irodaháza működött itt a privatizációt megelőzően. A közvetlen állagmegóvó intézkedéseknek köszönhetően az épület további romlását megállítottuk, s elkezdődhetett a helyreállítás.
Nem volt kis munka, három év múltán került beköltözhető állapotba. Komplett gépészeti felújítást kapott, bevezették a gázt, elkészült a kazánház, kiépítették a központi fűtésrendszert. Belső berendezés nem volt, korabeli bútorokkal rendezték be az 1200 négyzetméter alapterületű épületegyüttest.

 Az új tulajdonost mindig érdekelték az antik bútorok, már gyerekfejjel foglalkozott régiségekkel. Megjegyzi, a második világháborút követő évtizedekben szomorúan látta, hogy a szisztematikus népi rombolás során történelmi hagyományainkat őrző emlékeink, ősi, nemesi paloták, kastélyok váltak romhalmazzá. Megfogadta, amennyiben erre módja nyílik, szeretne értéket őrizni és teremteni.
– A felújítás után a bútorok beszerzése több irányból történt, hozattunk külföldről, belföldről, akadt, amit mi gyártottunk le, de előfordult, hogy bizományi áruházból telefonáltak ránk, akad olyasmi, ami egy kastélyba tökéletesen illeszkedik. A felújítás során a legnagyobb örömöt az jelentette, hogy lépten-nyomon szembesülhettem a tervező zsenialitásával. Akkoriban az építész nem csak az alapokat álmodta meg, a stukkókat, a belső faburkolatokat is kizárólag ő tervezte. A míves famunkák, lépcsők, kazettás mennyezetek is az ő hozzáértéséről tanúskodnak. A belső művészeti munkákban jelentős szerepet kapott több építész, festőmester és restaurátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!