Szép otthon

2018.03.15. 11:00

A dizájn és a célszerűség találkozása a konyhában

A konyha több egyszerűen egy helyiségnél, ahol az étel elkészül. Inkább a ház, a lakás lelke, központi, családszervező helye.

FMH

A high tech konyhák világában a modern technika az irányadó és meghatározó Fotók: shutterstock

Az, hogy milyen lesz a konyhánk, ahol a nap nagy részét a család tölteni fogja, egyáltalán nem mindegy. Az étkezés és a főzés határozza meg, hogyan rendezzük be a konyhát. Többségüknek értelemszerűen az ételek elfogyasztására is megfelelő környezetet kell teremteniük.

A klasszikus stílus előtérbe helyezi magát az étkezést

Ma már ritka, bár megfelelő méretű ház esetén előfordulhat, hogy a konyhától elkülönülve klasszikus értelemben vett tálaló, étkező is rendelkezésre áll. Igaz, ebben az esetben valamilyen összeköttetés a konyha és az étkező között praktikus okokból mindig van, legalább egy tálalóablak, de luxuskörülmények között ez akár egy étellift is lehet.

Jóval egyszerűbb és funkcionális megoldás kis konyhában

A konyha méretét, berendezését meghatározza, hány főre kell rendszeresen főzni – vagy hány főnek az étkeztetését, leültetését kell megoldani. Ha a funkciók nagy részével tisztában vagyunk, akkor gondolkodhatunk el a dizájnon, a bútorok színén, stílusán, a burkolatokon, a világításon. Hibát követünk el, ha ezeket a kérdéseket a funkcionalitás elé helyezzük, hiszen a későbbiek során a család tagjainak esetleg sok kényelmetlenséggel kell szembenézniük. Amikor stílust választunk, alapvetően kétféle megoldással szembesülhetünk. Vagy a nagyon modern, high tech stílus irányába megyünk el, sok üveg- és krómozott felülettel, vagy klasszikusabb architektúrát választunk. A két vonulatnak számtalan verziója, árnyalata van, a népi jellegű konyháktól, a country stílusú bútorokon át egészen az okoskonyhákig, amelyek nemcsak az alkalmazott számítástechnikai megoldások, hanem a kialakított forma miatt is futurisztikusak.

A high tech konyhák világában a modern technika az irányadó és meghatározó Fotók: shutterstock

A választás lehetősége adott annak is, aki új konyhát épít, de annak is, aki felújít. Ma már bútorboltokban, konyhastúdiókban megfelelő minőségben bármi beszerezhető. Igaz, nem midegy, mennyit kell fizetnünk érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!