Szép otthon

2021.01.28. 16:00

Díszpárna-krízis: nem csak a kinézet számít!

Ha a díszpárnák kiválasztására kerül a sor, hajlamosak vagyunk pusztán kinézet alapján kiválasztani a kanapé díszeként szolgáló darabokat. Ha igazán praktikus párnákat szeretnénk, érdemes megfontoltan választani.

Héjj Vivien

Tisztázzuk, milyen célokat szolgálnak a díszpárnák!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy lakás otthonossága sok mindentől függ: a dekorációs tárgyaktól, a harmonikusan összeválogatott lakástextilektől és az összes olyan kiegészítőtől, ami a lakásban élők ízlését, egyéniségét tükrözi. Ilyenek a díszpárnák is, amelyeknél a kinézet mellett a funkcionalitás is fontos. No és persze az ár.

Először is tisztázni kell, milyen célokat szolgálnak a párnák: napi használatban lesznek, vagy pusztán dekorációs elemként szolgálnak majd? Ha napi használatban lévő darabokban gondolkodunk, akkor mindenképp olyant érdemes választani, amit könnyű tisztítani, akár mosógépben is mosható. Utóbbi esetén pedig bátran nyúlhatunk a látványosabb, ám kényesebb textilek után, mint például a bársony, a gyapjú vagy a bőr.

Tisztázzuk, milyen célokat szolgálnak a díszpárnák!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A töltet tekintetében a poliészter párnabelsők a legelterjedtebbek. Ezeknél érdemes külön odafigyelni arra, hány gramm töltőanyaggal készülnek, ugyanis az azonos méretű párnák esetén a több töltőanyag nagyobb kényelmet biztosít, így hosszabb ideig használhatjuk párnáinkat. A poliészterről azonban tudni kell, hogy egy idő után összecsomósodhat, hepehupássá válhat, ezért ha igazán tartós megoldásban gondolkodunk, érdemes a tollpárnák között is körülnézni. A bélés anyaga elsődlegesen akkor fontos, ha rendszeresen használni szeretnénk a párnánkat, hiszen ez esetben a kényelem nem elhanyagolható szempont. Ha dekorációs funkciót szánunk az egyes daraboknak, akkor a könnyű, habszerű anyagok a legmegfelelőbbek.

Ami a színvilágot és a mintázatot illeti, elsődlegesen az adott helyiség árnyalataihoz, stílusához illő darabokat válasszunk! Ha a fal és a bútorok egyszínűek, a feltűnőbb, nagyobb mintákkal ellátott párnák csodás kiegészítőként jelenhetnek meg. A különböző nyomatok elegánsak, emellett a geometriai alakzatok is fénykorukat élik, míg a virágminták kimondottan rusztikus hatást keltenek a fa bútorok között.

A formavilág tekintetében sem kell megalkudnunk. A klasszikus téglalap és négyzet alakú párnák mellett a kör alakú és az aszimmetrikus darabok sem ritkák. A különbség főleg az árban és a kiszerelésben mérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!