tavaszvárással egybekötve

2018.03.30. 09:00

Díszítsük fel húsvétra a lakást!

Itt az ideje, hogy húsvétra feldíszítsük a lakást. Azonban válogassunk észszerűen a kapható díszek közül, hogy kis változtatással aztán a tavaszi dekorációt is megoldhassuk egyben. Amellett ne essünk túlzásba se.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepi asztalt is díszítsük fel húsvétra - ajánlja Kovács Szilveszterné, Andi. Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Bár az időjárás idén nagyon lassan javul, a közelgő húsvét miatt mégis ideje, hogy ünnepi díszbe öltöztessük a lakást. Ettől talán a kedvünk is jobb lesz, aztán a következő hetekben már végre megérkezik a várva várt tavasz és a felmelegedés is. Kovács Szilveszterné, Andi kreatívkézművesház-vezető szerint a lakásban az étkezőasztalnál tudunk legtöbbet díszíteni. A terítőre, az asztal közepére kerülhet a tojásfa, amelyet egyébként egy komódon vagy konzolasztalon is tarthatunk. Azonban az ünnepen a hangulatot emeljük azzal, hogy néhány virágzó tavaszi ágat pár kifújt, festett tojással, apró nyúlfigurával feldíszítve odateszünk az asztal közepére tojásfának.

– A terítés szintén a tavaszt idézze, ne legyen túl hivalkodó, inkább egyszerűen természetes. Jelenjenek meg benne a tavasz színei, a pasztellsárgák, kékek, zöldek, púderárnyalatok. Sokféle tavaszi hangulatú dísz és teríték, tányér, csésze, pohár kapható az üzletekben.

Számos apró lakásdíszt beszerezhetünk, amely az egész tavaszi időszakban ékesíti otthonunkat Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Veszprémi Napló

Azt tanácsolom, hogy mindenki olyan dekorációt válasszon a terítés tekintetében is, amely szép a lelkének, amellyel önmagát valósítja meg a húsvéti dekorációban is. A lakásban nem kell, hogy mindenhol legyen dísz, helyezzünk el apróságokat több ponton, több helyiségben. Az előszobában, ahol a lakásba belépünk, fontos, hogy legyen valamilyen dekoráció, amely az ünnepet előrevetíti. Egy kis lerakóasztalon a fogas vagy a cipősszekrény mellett, hogy már belépéskor érezzük az ünnepi hangulatot húsvét előtt néhány nappal – mondja Andi.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Veszprémi Napló

A húsvét tavaszvárás egyben, ezért olyan dekorációt keressünk, amely nemcsak az ünnepre korlátozódik, hanem amit előtte és később egyaránt használhatunk a lakásban. Legfeljebb a nyuszikat, tojásokat eltesszük jövőre, a helyükre kerülhetnek például tavaszi madárfigurák. Ezért eleve úgy díszítsünk, hogy ezt később egyszerűen megoldhassuk. Az éppen nyíló tavaszi virágokkal, hajtatott hagymásokkal, többek között nárcisszal, jácinttal vagy egy csokor tulipánnal ugyancsak díszíthetünk.

Az ünnepi asztalt is díszítsük fel húsvétra – ajánlja Kovács Szilveszterné, Andi. Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Veszprémi Napló

De apró dísztárgyak, virágcsokrok, színes szalagok, valamint például álló tojásfigura is alkalmas erre a célra. Tehetünk belőlük a konyhaablakba, a cserepes növények közé. Azonban vigyázzunk, ne harsogjon a lakás a húsvéti, tavaszi díszektől, a kevesebb sokszor több. Alkalmazzunk inkább tavaszi textileket is, a sötét, nehéz függönyöket cseréljük le fényáteresztő, pasztellszínű vékony függönyökre. Tavaszi hangulatot biztosítanak a pasztell, például halvány púderszínű asztalterítők, székpárnák, díszpárnák. Ezek aztán a lakásban maradhatnak májusig, júniusig, amikor mindent lecserélhetünk nyárira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!