lakásdísz húsvétra

2019.04.19. 08:00

Barka: hagyományos és különleges

A barkaágak nem véletlenül a magyar otthonok legfontosabb húsvéti díszei. Sokan elfeledték már azt, hogy miért került be a lakásokba. Íme az eredete és az, hogy mire használható lakásdíszként.

S. Töttő Rita

A barkát akkor érdemes leszedni, amikor még nem zöldül, nem virágzik

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Pálmaágakat lengetve fogadta Jézust kétezer éve a nép Jeruzsálemben. Ezt a momentumot ma a húsvét vasárnapot megelőző Virágvasárnapon ünnepli a kereszténység. Ám Magyarországon a pálmaágakat a húsvét idején virágzó fűz vesszejével helyettesítjük. A barka sokak szerint a birka szóval rokon, ugyanis az apró bolyhok az állat bundájához hasonlatos prémes hatásúak. Ez logikus magyarázatnak tűnik, tekintve, hogy vannak országok, ahol a barkát cicamicának, macskának, cicának is becézik, ugyanezen tulajdonsága miatt.

A barkát akkor érdemes leszedni, amikor még nem zöldül, nem virágzik
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Még a fűz virágzása előtt érdemes levágni az ágakat, mert akkor marad rajta tartósan a barka. Az ágakat tehetjük egyszerűen vázába, keverhetjük aranyesővel, tavaszi gyümölcsfa-virágokkal, akaszthatunk rá tojáskákat is. Készíthető belőle barka­koszorú, de manapság divatos apró tojásfészkeket is lehet alkotni belőle.

Tömött, apró csokorként, szép selyemszalaggal átkötve pedig kiváló ajándék és asztali dekoráció is egyben. Nagyobb üvegbúra szerű vázába belehajtogatva egyedi húsvéti alkotássá válik, ahogy akkor is, ha a vázát apró tojásokkal töltjük fel, és abba tesszük a barkát. Ám ha csak hagyományos csokorként tesszük az asztalra, akkor is igazán kellemes húsvéti, tavaszi hangulatot kapunk.

De ne feledjük: vízbe téve hamar zöldül és virágzik, ám aki sokáig szeretné nézni a barkabolyhocskákat, szárazon is tarthatja. Több hétig is eláll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!