Otthon

2009.06.16. 02:28

Aztán jöhet a medvebőr?

Székesfehérvár - Nyáron beszélünk a kandallóról? Nem, nem őrültünk meg! A szakember szerint is most kell megtervezni, megépíteni, ahhoz, hogy télen élvezhessük a melegét.

Gábor Gina

Kandalló és medvebőr... - emlegetjük, ha a luxusról beszélünk, ám szakértőnk, Budán Zsolt szerint a kandalló ma már nem luxus, hiszen korszerű változatai bőséges meleget ontanak. Működését tekintve többféléből választhatunk: a villanykandalló panellakásba is beszerelhető, de az az, ami inkább a szemnek kedves, és térszervező funkciót lát el a nappaliban, ám nem melegít... A gázkandallók - kellemes hőmérsékletet nyújtva - a kényelmet szolgálják, de nem jelentenek takarékos megoldást. A hagyományos fatüzelésű kandallóval viszont jól befűthető egy 30-45 négyzetméteres helyiség. Ám a szakember szerint az energia-felhasználás szempontjából a legjobb, a legkorszerűbb megoldást a fatüzelésű, vízfűtéses kandalló jelenti manapság, mert ezzel egy egész ház fűtését is meg lehet oldani. Azt mondja, ha ezt a típust választjuk, cserépkályhát sem kell építtetni. A cserépkályhával szemben az a nagy előnye, hogy jobban alkalmazkodik a mai életformához: a családok többsége reggel elmegy otthonról, és este gyorsan meleget akar a lakásban. Az efféle kandallóval ezt negyedóra alatt elérhetjük, míg a cserépkályha felfűtéséhez több idő kell.

- Az építkezőknek azt tanácsolom: már a ház tervezésénél gondoljanak arra, miként akarják megoldani a fűtést. Érdemes előre meghatározni a kandalló megfelelő helyét. Ez a kémény elhelyzekedésétől függ, mert a kandallót csak a kéményes házakban lehet építeni, kivéve a látványberendezéseket - mondja Budán Zsolt.

Ami pedig a kandalló külső megjelenését, a dizájnt illeti, a szakemberek klasszikus, rusztikus és modern stílust emlegetnek. Különféle formai megoldások léteznek, és rengeteg anyag közül választ-hatunk, ízlésünktől, pénztárcánktól függően. Aki megengedheti magának, akár márványborítású kandallót is építtethet. A dizájnról Budánné Kovárczi Andreával beszélgetünk, aki szép példákat mutat. A modern tervezésű kandalló jellegzetessége az egyszerű elegancia, a sima vonalvezetés, a minimalista irányzatot követve. A rusztikus hangulat megteremtéséhez viszont pattintott követ, téglát, terméskövet használnak. Mivel ez a stílus már önmagában impozáns hatást kelt, a tűztér feletti hasas kürtővel, felesleges további a dísztárgyakkal hangsúlyozni. A kürtő nem csak látványelem, hanem a szerelvények elrejtését is szolgálja: erre akkor is szükség van, ha klasszikus vonalvezetésű, angolos eleganciájú kandallót választunk: ekkor egy sík fal mögé kerülnek a szerelvények. Annak, aki nosztalgiát érez a cserépkályhák iránt, a csempekandallót javasolják: ezt is csempével burkolják, akár a kályhákat, ám a tűztere kandallóként működik. Akik megengedhetik maguknak, akár egyedi tervezésű kerámialapot is rendelhetnek.

Sokan szeretik, ha a kandallót ülőpadka egészíti ki: az efféle megoldásokhoz jóval nagyobb hely kell, ám a szak-emberek tapasztalata szerint a lakások gazdái a padkát inkább a tűzikészlet tárolójaként használják, hiszen a kandalló látványát az ülőgarnitúráról lehet legjobban élvezni.

A variációk száma végtelen, de azok se keseredjenek el, akik kémény híján vannak: léteznek olyan látványmegoldások, amelyek - bár meleget nem adnak - de kellemes hatást keltenek. Ezekhez a füstmentes kandallókhoz tűzifautánzatot is adnak, ami pattog, akár a fa, és egy speciális gél segítségével még a láng is előállítható. S hogy aztán jöhet-e a medvebőr? Állatbarátok lévén ezt nem javasoljuk: megteszi egy kényelmes ülő- vagy fekvőalkalmatosság is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!