Már készülhetünk a kiárusításokra

2018.08.23. 18:30

Az udvarunknak is lehet stílusa

A kerti bútorok hatalmas választékban állnak rendelkezésre, csak a pénztárcánk és a bútorral feltölteni kívánt hely méretei szabnak határt.

Palocsai Jenő

A kerti fabútorok kiállják az idő próbáját, ha rendszeresen karbantartjuk

Fotó: Pixabay.com

Mikor egy erkély berendezése a cél, akkor fontos a praktikus helykihasználás, ezért csak minimalista ülőbútorok jöhetnek szóba. Van összecsukható, de még használható bútor a piacon.

Ha az udvarunkat, tetőteraszt kell berendezni, akkor nagyobb, kényelmesebb ülőbútorok is szóba jöhetnek, olyan kerti kanapék, ágyak és hinták, amelyeken ülni, napozni, de akár aludni is lehet.

A nagyobb terület adta lehetőségek nem azt jelentik, hogy több bútort kell venni. Annyi és olyan legyen, amilyen kell, és ne annyi, amennyi elfér.

A cél az, hogy egyszerre legyen praktikus, kényelmes és stílusos.

A kiválasztott bútorok tartóssága és ára egyenes arányban állnak egymással, a felhasznált anyagoktól függetlenül. A műanyagok a legelterjedtebbek, könnyű őket tisztítani, nincs nagy helyigényük, legtöbbször egymásba rakhatóan tárolhatók.

A kerti fabútorok kiállják az idő próbáját, ha rendszeresen karbantartjuk
Fotó: Pixabay.com

Vastag falú műanyagból készüljenek, és a színeknek harmóniában kell lenniük a többi tereptárggyal. Ellenfelei az UV-sugarak és a változó hőmérséklet. Ahogy múlik az idő, hamar pusztul, színét, majd a rugalmasságát veszíti el. Az asztallap közepe behorpad, a szék lába pedig eltörhet. A fabútorok minőségben is és árban is egy kategóriával feljebb állnak a kerti bútorok hierarchiájában, de folyamatosan kezelni, festeni, olajozni kell ezeket is.

Most nagy divat a tíkfa, illetve az abból készült bútorok. Kiváló minőségű faanyag, kellemes és természetes színe és tapintása van, így bármilyen stílusú kertben helyet kaphat. Sok fa elszíneződik az idő múlásával, a tíkfa különleges, ezüstös patinát kap az évek során. Kezelés nélkül is időtálló és formatartó, sokáig lehet a kényelmünk forrása, udvarunk dísze.

Könnyen tisztítható, de már akkor kezdjük el az olajos kezelést, mielőtt az ezüstös patinát megkapja, mert az annak a jele, hogy csökken az anyag természetes olajtartalma. A vaskorszak örök! Évezredek óta nem csalódunk az érték- és időtálló fémekben.

A hideg inoxbútorokkal semmi teendő nincs, de leginkább a modern stílusú házak mellé illenek.

A kovácsoltvas bútor soha nem megy ki a divatból
Fotó: Pixabay.com

Sokat bizonyítottak a kovácsoltvas bútorok is, és bár az annak álcázott öntvények is méltó díszei egy kertnek, az igaziak a pengő üllőről érkezettek, amelyek horganyfürdő és festés után a dédunokákat is kiszolgálják. Fával kombinálva egyszerre szép és kényelmes. A modern házak falai alatt éppolyan jól mutatnak, mint egy tornácos parasztház mellett a füvön.

A kerti bútorok elengedhetetlen kellékei a színes textilekkel behúzott szivacspárnák, amelyek ki is emelhetik a formákat, de rossz választás esetén agyon is csaphatják azokat, de ez már egy másik fejezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!