erkély és terasz

2020.04.14. 07:15

Az otthoni kikapcsolódás oázisa

Legyen szó egy kisebb méretű erkélyről vagy egy nagyobb, nyitott térről, a megfelelően kialakított terasz a nyugalom és a kikapcsolódás oázisa lehet, emellett a hangulatos otthon elengedhetetlen kelléke is.

Héjj Vivien

A klasszikus fonott garnitúrának merőben új hangulatot kölcsönöz a fehér szín Fotó: Pixabay

A tavasz derekán, amikor az éjszakai fagyok is alábbhagynak, eljött az ideje a teraszok, erkélyek kicsinosításának, így újra élettel teli és meghatározó részei lehetnek otthonunknak, emellett kényelmes kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak anélkül, hogy el kellene hagynunk lakásunkat. Néhány jól átgondolt megoldással életterünk üde színfoltjává varázsolhatjuk akár a legkisebb balkont is.

Növények minden mennyiségben! A legalapvetőbb és legkönnyebben személyre szabható dekorációs elem. Ügyeljünk arra, hogy a terület méreteinek és időjárási adottságainak megfelelő virágokat válasszunk! Néhány futónövénnyel máris tavaszias, élettel teli hangulatot csempészhetünk az életünkbe, a nagyobb teraszokon azonban néhány páfrány, pálma vagy más egzotikus növény is remek szolgálatot tehet. Ha már a növényeknél tartunk, egy jól kiválasztott, a környezet színvilágához passzoló kaspó a dekorációs funkció mellett praktikus kellékként is szolgál. Talán sokan nem is gondolnák, hogy a kültéri helyiségeknél mekkora szerepe van a világításnak. Mi lehetne hangulatosabb, mint egy lágy fényekben pompázó teraszon ülni és kedvenc italunkat kortyolni a tavaszi-nyári naplementében? Ehhez nem kell feltétlenül mélyen a pénztárcánkba nyúlni, nagyobb méretű gyertyákkal vagy akár asztali mécsesek elhelyezésével is meghitt hangulatot teremthetünk. A vállalkozó szelleműek természetesen kültéri égősort is használhatnak, amely a terasz vagy erkély korlátján végigfuttatva vagy a mennyezetre erősítve is otthonos hangulatot eredményez.

A klasszikus fonott garnitúrának merőben új hangulatot kölcsönöz a fehér szín
Fotó: Pixabay

Miután a külcsín már adott, ideje, hogy saját kényelmünket is megalapozzuk. Ennek központi eleme a megfelelően kiválasztott bútor. Ha nem szeretnénk előre gyártott asztalokat és ülőalkalmatosságokat, úgy például raklapból egyedi méretű és formájú bútorokat készíthetünk vagy készíttethetünk. A kényelem ez esetben elsődleges, mivel többnyire a kikapcsolódás színhelyéül szolgálnak a teraszok. A megfelelő textíliák kiválasztása amellett, hogy saját kényelmünket szolgálja, nagyban meghatározza az erkély vagy terasz összhatását is. Az asztal kiválasztásánál érdemes több szempontot is figyelembe venni. Egyrészt, hogy milyen funkciót fog betölteni, mire használjunk, illetve hogy hány főt szeretnénk leültetni körülötte. Amennyiben gyakran rendezünk kerti partikat, nagyobb baráti összejöveteleket – és a hely mérete is megengedi – érdemes nagyobb asztalban gondolkozni, így adott esetben egy népesebb társaság is könnyedén helyet foglalhat és az étkezések is kényelmesen kivitelezhetőek lesznek. Azok számára akik csupán egy kis kikapcsolódásra vágynak a szabad ég alatt némi harapnivalóval és egy pohár itallal, vagy kisebb területtel rendelkeznek, számukra egy kisebb, praktikusabb asztal lehet a legjobb választás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!