Változatok könyvszekrényre

2018.08.20. 07:50

Az olvasnivalók tárolása olykor komoly tervezést, pénzbefektetést is igényel

A nappali meghatározó bútordarabja lehet a könyvszekrény. Ebből is sokféle változat létezik, mérete, anyaga, stílusa pedig pénztárca- és igényfüggő.

Bokros Judit

Egy ilyen klasszikusabb stílusú, kékesszürke szekrény is jól mutathat a nappaliban

Fotó: hgtv.com

Régi álmom egy hatalmas, szinte az egész falat beborító könyvszekrény, rengeteg hellyel a különféle méretű köteteknek. Elképzeléseim szerint – legalább részben – üveges lenne, hogy kevésbé rakódjon le a finom por a könyveken. S örülnék, ha a szekrény fából készülne, mert szeretem a természetes, tartós anyagokat. Ám tudom: egy ilyen bútor igen sokba kerülne, úgyhogy ebben a formában valószínűleg még sokáig csak vágyálom marad.

Talán másnak is ismerős ez a helyzet, vagyis a könyvek megfelelő tárolásának hiánya. Pedig könyvszekrényből is számos változat, stílus létezik, legalábbis interneten elég sok mutatós darabot találni. Az átlagos bútorboltok kínálata már nem tűnik ilyen gazdagnak, sőt sokszor olyan, mintha elfelejtkeztek volna a könyvszerető és -vásárló emberekről. Leginkább egyszerű, modern könyvespolcokat találni, de azért van kivétel, és minél mélyebbre tud nyúlni valaki a pénztárcájába, annál komolyabb szekrényekben gondolkodhat. A vásárlás helyett megoldás lehet az egyedi bútor készíttetése is, de az ár így való­színűleg még magasabb.

A fekete szekrény üveges ajtóit utólag szerelték föl, így újítva meg a régebbi bútort
Fotó: Pinterest

Az interneten föllelhető lakberendezési oldalakon nagyon ötletes megoldások születnek a régi bútorok felújítása kapcsán is. Egy-egy ósdinak ható szekrényből némi praktikával, fantáziával jó kis könyvtároló varázsolható. Az egyik legmeghökkentőbb ötlet a régi, használhatatlan zongora könyvespolccá alakítása, ez ráadásul egy budapesti lakásban történt meg. Nagyon jól mutat a falon, igaz, viszonylag kevés kötet fér el rajta.

Egy ilyen klasszikusabb stílusú, kékesszürke szekrény is jól mutathat a nappaliban
Fotó: hgtv.com

Van olyan is, aki a boltban vásárolt bútort dobja föl némi újítással. Például, az ajtó nélküli szekrényre üvegezett ajtókat szereltet föl, s esetleg lámpákkal fölülről még meg is világítja a bútort.

A szekrény mérete nyilván függ attól, mennyi könyvet szeretnénk elhelyezni. Akinek sok lapul az otthonában, annak vagy több kisebb bútordarabra lehet szüksége, vagy egy komolyabb, nagyobb szekrényt szerez be. A tárolás helyszíne persze nem csupán a nappali lehet, hanem akár a hálószoba is. A stílus ízlésfüggő, de jó, ha illik a lakás hangulatához, az egyéb bútorok stílusához. Lehet a szekrény például a skandinávokra jellemzően egyszerű, letisztult megjelenésű, de akár kopottas vagy újraértelmezetten klasszikus, s régi, antik darabokra is rálelhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!