Ideje színesen pompázóvá varázsolni balkonunkat

2019.03.19. 15:45

Az erkély úgy szép, ha virágos

Azt ígérik, hamarosan érkezik a jó idő, amely a balkonok rendbetételével is jár. Legyen bármilyen kicsi is egy erkély, némi zöld mindenképpen hangulatosabbá teszi. Ehhez kértünk szakmai segítséget.

S. Töttő Rita

A virágos erkélyre jólesik kimenni

Fotó: Shutterstock

Ahogy a közterületek tervezésénél, úgy az erkélyünk virágosításánál is azt kell figyelembe venni, mennyire napos, árnyékos területet szeretnénk növényekkel beültetni – hívta fel a figyelmet kérdésünkre Spanyárné Halász Szilvia, Székesfehérvár főkertésze, aki azt mondja, ma már szerencsére több olyan pompázatos virág is rendelkezésünkre áll, amelyeket kimondottan a mi térségünkre jellemző erősen napos, száraz klímára nemesítettek. A Kováts Zoltán által nemesített magyar fajták közül kiemelkedő a kisvirágú bársonyvirág, amely kénsárga, aranysárga, sárga, piros gallérral pompázik, vagy éppen a tollas kakastaréj. A zöld lombú és nagyon változatos virágú vagy a piros lombú, piros virágú bikavér szintén ide sorolandó, ahogy az egynyári mályvarózsa is. Ez utóbbi főleg amolyan „háttérnövény”, de jó kiegészítője a balkonládának sárga, fehér, lazac, piros színárnyalatú virágaival. Jól tűri e napos tereket a bíbor és zöld színű, változatos levélformájú kerti bazsalikom és a sárgás-barnás kúpvirág is. Népszerű továbbá a petúnia, ami futó is lehet, illetve a piros színű paprikavirág.

A virágos erkélyre jólesik kimenni
Fotó: Shutterstock

Félárnyékba is ültethető a mindignyíló begónia, illetve a nebáncsvirág – mindkettő nagyon sok színben kapható. A díszcsalán pedig, amely nagyon változatos levéldísznövény, szintén a félárnyékos helyet szereti. Sokan ültetnek továbbá illatos kakassarkan-

tyút is az erkélyre, amelyhez szúnyogűző tulajdonságot társítanak. Ez egy közepes méretű, bokros növekedésű egynyári dísznövény. Ámpolnába és balkonládába ültetve egyaránt jól mutat. Ültethető önállóan, valamint a színesebb, feltűnőbb virágokkal is jól társítható – tudjuk meg a szakembertől.

A fenti növénykékre persze tavasz végéig, nyár elejéig várni kell, a főkertész ugyanis úgy véli, május előtt nem érdemes kiültetni, mert a szeszélyes időjárás addig tönkreteheti őket. Persze aki már ősszel elültette a hagymás növényeit – tulipánt, nárciszt, jácintot, krókuszt –, már most virágos erkélyre léphet ki, hiszen ezek most virágoznak. Aki csak most „eszmélt”, árvácskát ültethet a balkonládákba, ha virágzó, színes pompát szeretne a balkonján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!