Virágözönt a lakásba!

2019.01.13. 10:00

Az élénk színű korallvirág kétségtelenül vidám dekoráció lehet az otthonunkban

A kevés napfény, a rövid nappalok, a ködös reggelek és esték, a szürkeség mind a tél velejárói. Akik kevésbé rajonganak ezekért a hónapokért, azoknak sem kell kétségbeesniük, virágzó növényekkel színt vihetnek otthonukba.

FMH

Az élénk színű korallvirág kétségtelenül vidám dekoráció lehet az otthonunkban

Fotó: shutterstock

Jó pár szobanövényünk virágzik a hideg hónapokban is, amikor más a téli álmát alussza, hogy tavasszal aztán káprázatos sziromlevelekbe öltözhessen. Télen sem szünetelteti a virágzást a fokföldi vagy afrikai ibolya. Meghálálja, ha napos helyen, állandó melegben, lehetőleg 18–22 Celsius-fokon tartjuk, megfelelő tápanyagutánpótlást biztosítunk neki. Ügyeljünk rá, hogy mindig alulról öntözzük, az alátétben maradt vizet pedig öntsük ki, ezzel elkerülhetjük a gyökérés tőrothadást. A korallvirág is ontja a szirmokat, ha sok fényt kap, ám a virágoztatásához időnként tizenkét órás sötétben, 16 fokos hőmérséklet feletti helyre kell tenni. Ha már nagyon kuszák, csippentsünk le a szárakból, és csak akkor öntözzük, ha már száraz a talaj.

Az élénk színű korallvirág kétségtelenül vidám dekoráció lehet
az otthonunkban
Fotó: shutterstock

 

Az amarillisz kifejezetten januárban, februárban virágzó cserepes növény, amely hatalmas, élénk virágával hívja fel magára a figyelmet. Az amarillisz növekedésének elkezdéséhez ragyogó napfényre van szükség. Csak akkor öntözzük, ha a talaj felső, egy centiméteres rétege már teljesen száraz. Nem minden begóniafajta kényeztet el minket sokszínű virágokkal a téli időszak alatt, csak a gumós és a télen virágzó begóniára számíthatunk, hogy kicsit vidámabbá varázsolja lakásunkat. Ezek közé tartozik a gumós, bifsztek-begónia, a nílusi begónia, illetve bizonyos hibridek, amelyeket kifejezetten téli virágzásra fejlesztettek ki. Sokak kedvence a házban a ciklámen, amely a világos, de nem napsütéses helyet kedveli. Nehezen viseli a meleget, így vigyázzunk, mert központi fűtéses, száraz levegőjű szobában nem érzi jól magát. Földjét mindig tartsuk nedvesen, de ne álljon a vízben! Gumója erősen mérgező, így ha kisállatot tartunk, vigyázzunk, nehogy kiássa és megdézsmálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!