Az újabb mosógépeknél többféle programot találunk

2020.08.23. 08:00

Az alacsonyabb hőfok is hatékony az ágyneműk mosásánál

A hatékony tisztítás érdekében fontos, hogy az ágynemű anyagának és kialakításának megfelelő tisztítási folyamatokat alkalmazzunk, ezzel textíliáink élettartamát is megnövelhetjük.

Héjj Vivien

A pamut ágyneműhuzatot javasolt nedvesen vasalni, elkerülhető a túlszáradás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Életünk egyharmadát, egynegyedét töltjük alvással, ezért is kiemelten fontos higiéniai kérdés, hogy milyen gyakran kell cserélni és kimosni az ágyneműt. A témában teljesen eltérőek a vélemények és a szokások, melyeket számos egyéni tényező –- például az aktuális évszak, esetleges allergia vagy betegség, izzadékonyság – befolyásolhat. Teljesen normális jelenség az, hogy alvás közben izzadunk, és ezt a nedvességet az ágynemű szívja fel. Emellett több millió elhalt hámsejt kerül a textilekre egy-egy éjszakai alvás során. Az így képződött „táptalaj” azonban a poratkák kedvenc tápláléka, ami allergiát, a textíliákon elszaporodó baktériumok és gombák pedig további betegségeket okozhatnak.

Legalább kéthetente cseréljük

Az ágynemű mosását hajlamosak vagyunk elhanyagolni annak ellenére, hogy minden nap körülbelül nyolc órán át érintkezik a bőrünkkel, hajunkkal és a különféle testnedvekkel, így rövid idő alatt bekoszolódik. Szakemberek szerint az ágyneműt ajánlott legalább kéthetente cserélni, de ha lehetőség van rá, akkor érdemes akár hetente végrehajtani a műveletet, főleg ha kisállat is érintkezik vele, erősen izzadunk vagy betegek vagyunk. Annak, aki allergiás, vagy hajlamos a bőrirritációra, esetleg előfordul, hogy a napközbeni sminkben bújik ágyba, annak ennél is gyakrabban, akár heti két-három alkalommal szükséges lehet a csere.

Az alacsonyabb hőfok is hatékony

A mosás alapvető szabálya, hogy soha ne mossuk együtt a ruhákat és az ágyneműt. Mielőtt bepakolunk a gépbe, fordítsuk ki a huzatokat és gomboljuk, cipzárazzuk be őket. Ezzel csökkenthető a mechanikai károsodás és a cipzárok és gombok meghibásodása. Sokan gondolják, hogy az alapos mosás és a maximális higiénia érdekében a legmagasabb hőfok az ideális, ezzel szemben a mai modern gépek már alacsonyabb hőmérsékleten is hatékonyan dolgoznak.

A mosáshoz hatvanfokos beállítás is megfelelő, ugyanis a kórokozók már így is elpusztulnak, emellett nem károsodik a textília. Tisztítás során mindig kövessük a bevarrt címkén lévő utasításokat. A fehér lepedőket soha ne mossuk együtt a színes ágyneművel. Erősen szennyezett vagy foltos ágyneműt áztassuk be mosás előtt.

A pamut ágyneműhuzatot javasolt nedvesen vasalni, elkerülhető a túlszáradás
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az újabb mosógépeknél már találunk külön az ágyneműk mosására kifejlesztett programot, amit a pamut vagy mikroszálas anyagokból készült ágyneműk tisztítására fejlesztettek ki. Régebbi gép esetén válasszuk a színes, illetve a fehér ruhákhoz ajánlott programokat, kivéve a selyem vagy szatén ágyneműknél, melyeket mindig kímélő mosással tisztítsunk.

A mosószer adagolásánál ügyeljünk arra, hogy ne öntsünk a kelleténél több szert a gépbe, ugyanis a vegyület molekulái beleragadhatnak az ágyneműbe, ami bőrirritációhoz vezethet. Centrifugázásnál részesítsük előnyben az alacsonyabb fordulatszámot.

Érdemes a napon szárítani

Nem minden ágyneműt szabad szárítógépbe tenni. A pamut- és a vászonanyagokat általában betehetjük, míg a mikroszálasat és a selymet tilos. Tanulmányozzuk át a címkét: a szárítógép jele egy négyzet, amiben egy kör található. Ha ez egy x-szel át van húzva, akkor nem szabad szárítóba tenni adott textíliát. Használat előtt mindig hagyjuk teljesen megszáradni az ágyneműt. Ha tehetjük, a szárítást érdemes a napsütésre bízni, ugyanis az UV-sugárzás szinte teljesen elpusztítja a mikroorganizmusokat. Szabad levegős szárítás esetén mindenképp fordítsuk ki a huzatokat, így megóvhatjuk annak színét.

Fertőtlenítés vasalóval

A huzatok vasalása nemcsak az anyagtól, hanem annak kialakításától is függ. A finom pamut ágyneműhuzatot javasolt nedvesen vasalni, így elkerülhető a túlszáradás. A flanelanyagból készült darabokat elég csupán enyhén átvasalni. Aki ezt a műveletet teljes egészében szeretné elkerülni, annak ideális választás a krepp pamut ágyneműhuzat. Mikroszálas anyag esetén vasalás közben ügyeljünk a gőz használatára, ugyanis a forróság kárt tehet a finom mikroszálakban. A vasalás amellett, hogy fertőtlenít, megkönnyíti az ágynemű tárolását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!