A fólia tévé és monitor is lehet

2019.08.08. 18:00

Amit eddig csak filmeken láthattunk, már nem csupán a távoli jövő

Már nem kell sokat várni arra, hogy gyerekeink, unokáink egy tekerccsel térjenek haza, és azt mondják: hoztam egy tévét!

S. Töttő Rita

Az egyik cég új kísérleti eredményekkel állt elő Fotó: LG Elektronics

A filmekben látott áttetsző, tükörre, ablakra, impozáns üvegfelületre hasonlító televízió, monitor már nem a jövő.

Az egyik legnagyobb tévégyártó olyan ledfóliát alkotott, amely szinte teljesen áttetsző és bármilyen sík felületre felragasztható. A fólia mögötti tárgyak ugyanúgy látszódnak, ellenben a kijelzőn tökéletesek maradnak a színek és a kontrasztok is. Ez az átlátszó megoldás azonban nemcsak a televíziók vagy monitorok területén jelent áttörést – akármilyen felületen alkalmazható, legyen szó egy egész irodaház befóliázásáról, digitális térré alakításáról vagy egy termék címkéjéről, ahol megelevenedhet az árucikket kínáló világ.

Az egyik cég új kísérleti eredményekkel állt elő Fotó: LG Elektronics

Jelenleg kétféle kivitelezés elérhető: az egyik üveglapok formájában készül, amelyek csempeszerűen illeszthetőek össze, a másik pedig a fentebb is említett felragasztható fólia. A cég azt állítja, a fólián a tartalom 1,7 millió színárnyalatban jelenik meg, a fényerő pedig beltéri és éjszakai módra is állítható, így a legtöbb kereskedelmi felhasználáshoz ideális. A maximum 73 százalékban átlátszó filmréteg használaton kívüli állapotban észrevehetetlen az üvegfelületen.

A 24 milliméteres pixel­távolságú kijelzőréteg öntapadós, de könnyedén eltávolítható, nem hagy ragasztónyomot maga után. Végtelen lehetőségeket vetít előre az új felfedezés…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!