Álom, édes álom

2018.04.04. 11:00

Amit a matracokról tudni érdemes

Köztudott, hogy életünk egyharmadát (jó esetben) alvással töltjük. A napi 24 órából 7-8 órát kell pihenni ahhoz, hogy megfelelően működjenek szerveink. Viszont nem mindegy, hogy milyen felületen alusszuk az igazak álmát.

Hamberger Brigitta

Mindig próbáljuk ki, feküdjünk rajta egy kis ideig

Forrás: shutterstock

Ha nem alszunk jól, vagy eleget, annak különböző negatív hatásai lehetnek szervezetünkre, mint például anyagcsere problémák, vagy rosszabb esetben akár szívelégtelenség is! A vérnyomásunk megnövekszik, a súlyunk is gyarapodhat, romlanak reflexeink. Viszont a pihentető alvás akár a demencia ellen is védelmet nyújt!

Amikor ébredéskor fájdalmat érzünk a hátunkban, vagy úgy érezzük, hogy egyáltalán nem pihentünk, akkor nem jó a matracunk. Ma már számos matrac közül választhatunk. A legnépszerűbb a memóriahabos, de létezik rugós, vagy akár több zónás is. Nincs olyan matrac, ami mindenkinek megfelel. Az üzletben próbáljuk ki, feküdjünk rajta egy kis ideig. Osszuk meg az eladóval alvási szokásinkat, hogy oldalt, vagy hason heverünk inkább, hol fáj ébredéskor, milyen keretbe szeretnénk tenni, egyszemélyes vagy dupla matracot szeretnénk, és milyen magasak vagyunk. Ezek nagyon fontos szempontok választáskor.

Mindig próbáljuk ki, feküdjünk rajta egy kis ideig
Forrás: shutterstock

Gondoljunk az évszakokra is. Léteznek téli-nyári matracok, a nyári oldala képes csökkenteni a testhőt, nyugodtabb alvást biztosít. Fontos a matrac keménysége is. Mivel mindannyian mások vagyunk (szerencsére), más a testsúlyunk, mások az alvási szokásaink, más betétet tartunk kényelmesnek. Ezért fontos, hogy az üzletben mindenképpen próbáljuk ki, feküdjünk rajta!

Matracunk tartóssága érdekében érdemes hetente 5-10 percet szellőztetni, havonta kiporszívózni és átfordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!