Amikor a kicsiből nagy lesz

2019.09.01. 14:00

Amikor a gyermek iskolába megy, a saját közegét is érdemes felkészíteni a változásra

Iskolába megy a gyerek – augusztus végén gyakorlatilag minden iskoláskorú gyermeket nevelő szülő számára ez a téma. Vannak azonban olyan kardinális időpontok, amikor az iskolakezdés nemcsak az alapvető iskolaszerek beszerzését igényli, de azt is, hogy átrendezzük a gyerek életterét.

S. Töttő Rita

A kisgyerekből nagy lesz, amikor iskolába megy – készítsük fel az életterét is a változásra Fotó: Shutterstock

Akár csak egy kis külön lakrésszel, sarokkal vagy éppen egy teljes saját szobával rendelkezik a gyerek, vannak olyan időszakok az életében, amikor változtatás szükségeltetik ebben az enteriőrben. Merthogy egyébként a gyermekek szeretik a biztosat, a megszokottat, ez ad támaszt és nyugalmat számukra a mindennapokban. Az első ilyen időszak akkor jön el, amikor elsőbe megy a gyermek, merthogy a pici „baba” korból bizony már kinőtt, és szüksége lesz a komolyabb elrendezésre, bútorokra is. A következő ilyen időszak a kisgyermekkorból a kiskamaszkorba való átlépés, amikor már kezd ciki lenni az elöl hagyott játék, amikor a mesehősöket felváltják a zenekarok poszterei és a csillámos ki­egészítőket az aktuális stílusirányzatok dömpingtermékei. A komolyabb elrendezéssel pedig lehet várni az érettségi, a főiskola időszakáig, akkor azonban már kevés beleszólása van a felnőttnek a kialakításba.

De nézzük elsőként a legnagyobb váltást, az óvodáskorból az iskolai létbe való átlépést. A gyermek számára is segítséget jelent az, ha már augusztusban elkezdjük kis életterének átalakítását. Nem szabad azonban mindent azonnal lecserélni, mert az szorongást okozhat, félelmet kelthet benne a kényszerű váltással kapcsolatosan. Kezdhetjük például azzal, hogy kap egy komolyabb szőnyeget, amely már „nagylányosabb”, „nagyfiúsabb”, de még mindig alkalmas a játékra a földön.

Ezt követheti – ha még nincs neki – egy komolyabb íróasztal és szék beszerzése. Az íróasztalon azonban érdemes nagy felületet hagyni a későbbi munkának, így igazán jól jön egy asztal fölé felszerelt polcrendszer is a falon. Itt kaphatnak helyet később a tankönyvek, kész, félkész rajzok, gyurmák, színesek, bármi, ami a fejlődéshez szükségeltetik. Az íróasztalok apró kis fiókjaiban ugyanis nem sok minden fér el egyszerre. A tapasztalat azt mutatja, hogy jó, ha az asztal természetes fényforrás – vagyis ablak – közelében van. Az azonban nem jó, ha ablakkal szemben helyezkedik el a gyermek, mert egy erős napsütés akadályozza a munkában, sőt, lényegesen könnyebben elkalandozhat a figyelme, ha kinéz az ablakon…

A kisgyerekből nagy lesz, amikor iskolába megy – készítsük fel az életterét is a változásra
Fotó: Shutterstock

Az ablak mellett, de fal felé fordulva lehet jó helye egy munkafelületnek, a falon pedig izgalmas információkkal teli plakátok lehetnek – térképek, betűk, számok, idomok, kották, bármi, amiről tudjuk, hogy a gyermekünk szívesen szemléli, vagy hogy a tanulmányaihoz jól fog jönni. A megfelelő szék kiválasztásában biztosan segítenek az eladók, de egy biztos: legyen a hát megtámasztása ergonomikus, az ülés pedig állítható magasságú, hogy mindig a megfelelő szinten igazodhasson az asztalhoz.

A megfelelő fényforrásról se feledkezzünk meg. Nem elég a szoba központi lámpája, a gyermeknek szüksége lesz asztali lámpára is. A hideg fény tovább tartja a koncentrációt, a meleg pedig barátságosabb hangulatot kölcsönöz. Ajánlatos a hidegebb változatokat választani, hogy az olvasás, számolás, írás, rajzolás ne menjen a látás rovására. A lámpa is legyen állítható, fénye pedig viszonylag erős, hogy akár önmagában is megállja a helyét világítás gyanánt, amikor szükségeltetik.

Az is nagy segítség, és a felkészítés része lehet, ha együtt kiszanáljuk a rendszerből azokat a játékokat, amelyekkel már nem játszik. A ragaszkodó gyermekekkel megbeszélhetjük, hogy eltesszük őket emlékbe, az adakozó típusú kicsikkel pedig azt, hogy jó helyen lesznek azok egy kisebb gyermeknél – legyen az rokon, barát vagy rászoruló. Ezek a folyamatok nemcsak a felkészítésben segítenek, de titkon bizony új helyeket is felszabadíthatunk vele a szobában. A gardróbszekrényben is érdemes körülnézni ilyenkor, ugyanis már nem csupán játszónadrágokra és pólókra lesz szüksége a gyermeknek, hanem komolyabb darabokra is – harisnyára, szoknyára, nadrágra, ünneplőre, amelyeknek szintén helyet kell találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!