Otthon

2009.05.12. 08:55

Álomszép fürdôszobáink

A lakás kitüntetett pontja a fürdôszoba. Egy-egy fárasztó nap után jó ide viszszavonulni, a kádban ellazulni, vagy amikor indul a nap, egy frissítô zuhanyt venni.

Mesterházy Mónika

Nem véletlen, hogy a konyha mellett a fürdôszoba szépítésére, felújítására áldoznak a legtöbben. Bemutatjuk a legújabb trendeket.
A gyártók által megálmodott modern fürdôszobák rendkívül mutatósak, ám a szalonokban látható elrendezést a gyakorlatban nehéz megvalósítani, fôleg a társasházi lakások szerény méretû fürdôszobáiban. Teljes átalakítás elôtt alaposan át kell gondolni, hogy mi hozható ki az adott térbôl. Az ideális fürdôszoba nemcsak szép, de praktikus is, ez pedig csak átgondolt tervezéssel, jó helykihasználással érhetô el.
A fürdôszobákban is hódít a minimál stílus; ismertetôjelei a kis helyigényû, mértani formájú szaniterek – mosdók, kádak, zuhanyzók, csaptelepek –, a szabadon hagyott, tiszta terek, a falba süllyesztett tárolók, a nyitott polcrendszerek. 
A mosdópultba süllyesztett mosdótálak némileg háttérbe szorultak, sokak favoritja a pulton álló török mosdó. A tervezôk különleges formájú mosdótálakkal rukkolnak elô, melyeket a pult tetejére vagy talpas, konzolos állványra helyeznek. A modern mosdótálak nemcsak kerámiából, hanem különleges anyagokból – tejüvegbôl, átlátszó üvegbôl, fémbôl – készülnek. Óriási a választék formatervezett csaptelepekbôl is, ám addig nem érdemes beszerezni, amíg a szanitert nem sikerült kiválasztani.
Nagyon dekoratívak a színes, mintás vagy a magukban álló talpas fürdôkádak. A különleges – és méregdrága – darabok között található arany, ezüst, bronz színben csillogó kád, sôt impregnált bôrrel bevont változat is. A természetes anyagok kedvelôi formatervezett fa fürdôkádakat és mosdótálakat is találnak a színes kínálatban.
A hagyományos kád legkisebb elfogadható mérete 160x75 centiméter. Legalább az egyik hosszabbik oldalon 60 centiméteres közlekedôrészt igényel. Egy kisebb sarokkád 140x140 centiméteres területet követel, a pezsgôkádak általában ennél nagyobbat. A zuhanytálcának legalább 80x80 centiméteresnek kell lennie. A zuhany megközelítéséhez körülbelül 50 centiméter szabad hely szükséges valamelyik oldalról.
A fürdôszobai tárolók szellôsek, légiesek, nem foglalnak nagy helyet. A fürdôszobai szekrények falra erôsíthetô polclapokkal vagy falba süllyesztett tárolókkal kiválthatók. Elônyük, hogy könnyen méretezhetôk, a hely maximálisan kihasználható.
A polclapokra tükörlapok is rögzíthetôk – optikailag nyújtják a helyiséget. A polcok készülhetnek fémbôl, üvegbôl, festett vagy nyers
kezelt fából.
Az enteriôrtervezôk szívesen elegyítik a modern és a klasszikus stílust a fürdôben. Nagyobb fürdôszobákban mutatnak igazán jól a felújított, antik hatású komódok, melyek tárolóként és mosdószekrényként is kiaknázhatók.
A burkolat cseréjével teljesen megváltoztatható a fürdôszoba jellege. A burkolatok sokat változtak az utóbbi években, a lapok nagysága eléri a 120 centit is. Javítható, de jelentôsen gyengíthetô is az összhatás a burkolattal; lehetôleg a szaniterek jellegéhez igazodjék.
A mozaiktechnika újra hódít; esztétikus, tartós, könnyen tisztítható csempeburkolat készíthetô mozaiklapokból. Az is feldobja a fürdôt, ha csak egy kisebb falrészletet borít mozaik. Mûvészi igényû kompozíciók is kirakhatók – több szakcég vállal ilyen jellegû megbízást – fotó vagy festmény alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!