Ötletek

2018.04.24. 11:00

Ajándék ballagásra? Ezt adja, ha maradandót akar ajándékozni

A napokban ballagnak a diákok; a rokonság, a barátok szeretnék emlékezetessé tenni a jeles napot ajándékokkal, virágokkal.

Tóth B. Zsuzsanna

Virágdoboz és virágpárna

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Sokan szeretnék, ha egyben valami apró emlék is maradna a jeles napról. A virágcsokrokba ma már apró plüssfigurákat, például unikornist, baglyot, de selyemvirágokat is kötnek a virágkötők. Divatos az esküvői gyűrűpárnához hasonló párnán elhelyezni a virágokat, ez a változat viszont nem praktikus a ballagáshoz. Inkább emlékbe vagy asztaldísznek válasszuk.

Viszont a lányok részére készített, karkötőként használható úgynevezett virág ékszerek, nyakláncok, gyűrűk, különféle kardíszek nagyon jól bírják a többórás álldogálást, vonulást. Élethű selyemvirágból készítve a legpraktikusabbak.

Lantos Krisztina virágkötő szerint magunk is elkészíthetjük a virágcsokorhoz, ballagási ajándékhoz illő kiegészítőket, szalagokat, apró figurákat, amelyek aztán szép, személyes emlékek maradnak, és az iskolai tarisznyával együtt végigkísérhetik a diákok életét. Még éppen van egy kis idő nekilátni a barkácsoláshoz, szabás-varráshoz. Maradék színes textilekből apró baglyokat varrhatunk, akár kézzel is. Fekete anyagból, kis színes fonallal készíthetünk például kicsi ballagási kalapot. Selyemszalagokra írhatunk idézetet, vagy előzőleg papírra nyomtatva azt felragaszthatjuk. Az idézet származhat a ballagó kedvenc zenekarának egyik dalából, vagy lehet az egy találó vers-idézet, esetleg egy, a családban már szállóige számba menő mondás.

Virágdoboz és virágpárna
Fotós: Tóth B. Zsuzsa

Örök gyerekeknek színes, mókás kis mesefigurák, csipkeszalagok, tarka gombok díszíthetik a csokor szalagját, de a ballagó diák kedvenc hobbiját is megjeleníthetjük így. Például kis szakácssapka, pincérkötény, motor- vagy biciklifigura, apró pénzérmékről alufóliával készült nyomat, hangszerek sziluettjének mása, állatfigura díszítheti a csokrot. A csokorba csempészhetünk ajándékképpen egy pendrive-ot, amely jól jön majd a továbbtanulásnál is. Tegyünk rá hosszú szalagot, úgy kössük a virágok közé, nehogy elvesszen az ünnepség forgatagában. Az apró, hordozható adattárolókból helyes kis figurásak is kaphatóak, például gitár, mesefigura, violinkulcs, fényképezőgép, vagy lányoknak szív, virág alakú. Ha kedvünk és időnk van, akár apró tarisznyát is varrhatunk a fenti díszekkel dekorálva, vagy az adathordozó tartójának egyben.

A legnépszerűbb plüssállat most a csokorba az unikornis
Fotós: Tóth B. Zsuzsa

Amennyiben pedig idén csak a lakást díszítjük, mire a vendégek megérkeznek, a cserepes virágba szúrhatunk egy-két kis hurkapálcikára ragasztott baglyot, kalapot, tarisznyát.

A ballagási csokorba való színes, idézettel, rajzzal díszített szalagot hosszában elfektetve egyszerűen díszíthetjük az asztalt, de akár köthetünk néhányat a székek háttámlájára is. Ahhoz illő színű papírszalvétát válasszunk a terítékhez. Csak aztán majd ne csodálkozzunk, ha a következő családi ballagásra már minket kérnek fel a hasonló apróságok elkészítésére és a lakás feldíszítésére. A most megmaradó felesleget éppen ezért talán nem is árt előrelátóan eltenni a következő hasonló ünnepre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!