A nyílászárók öltöztetik is az épületet

2019.08.10. 15:00

Ablakok a világra, avagy lőréstől a falat „helyettesítő” üvegekig

Az ablak a világra több, mint egy nyílás a ház oldalán. Stílust hozhat a mindennapokba…

S. Töttő Rita

vagy műanyag legyen? Építkezéskor el kell dönteni! Fotók: stock

Fotó: shutterstock

Ahogy haladunk az időben, látható, hogy az emberiség röpke pár ezer éves épített kulturális örökségében az ablakoknak mindig nagy szerep jutott. A korai középkor vastag, erőteljes falaihoz társuló apró, lőrésszerű ablakok még azt üzenték, itt most nem a világosság be­áramlása a lényeg, hanem a biztonság. Ezeken persze gyakran még üveg sem volt, bőrrel, fával, rongyokkal – mikor mi volt – kezdték el takarni a nyílásokat. Nagy utat tett meg az emberiség ezektől az apró ablakoktól a mai modern, teljes falelemeket helyettesítő üvegfelületekig. Az üveget állítólag a rómaiaknak köszönhetjük, időszámításunk előtt 100-ból származnak az első, alexandriai üvegablak maradványokra utaló leletek. Az építészeti stílusirányzatok pedig igazán karakteres ablakformákat honosítottak meg, amelyek közül ma kedvünkre csemegézhetünk, ha a saját otthonunkat szeretnénk egyedivé építeni.

Ahol nincs lehetőség különlegeset választani, ott a párkány lehet az egyedi megoldás, mint itt is: a színekkel is lehet játszani! Fotó: shutterstock

A félköríves apró ablakok a román stílusjegyeket idézik, míg a csúcsíves, gazdag díszítésű, nagy nyílású változatok már a gótika világából származnak. A barokk kor páratlanul gazdag díszítést hozott magával az ablakkeretek tekintetében, a reneszánsz kor embere pedig méltóságteljes, márványelemekkel rakott ablakot nyitott a világra. A rácsozás a kezdetektől közkedvelt, hiszen a betolakodók elleni védelem fontos része volt a mindennapoknak. A kazettás megoldás ma is divatos, ám ma már inkább látványelemként funkcionál. Míg Közép-Európában a kifelé vagy befelé nyíló ablakok terjedtek el, addig az angolszász világban és Amerikában a tolható változatok.

A modern kor embere számára azonban ma már mindenféle lehetőség rendelkezésre áll, akár stílusról, akár kialakításról van szó. A játékosság igazán bátor megoldásokat enged – elég, ha a házon csak egy-két elemet hangsúlyozunk ebből a szempontból, máris karakteresebb, egyedi stílust kapunk. Ott vannak például a kerek „hajóablakok”, amelyek kovácsoltvas, cirádás rácsozással rendkívül különleges, romantikus hatást keltenek. Vagy ha van egy átlagos, két oldalra nyíló ablakunk, de szeretnénk feldobni, akkor festessünk köré a keret színével megegyező barokkos elemeket, s ha még faspalettát is teszünk az ablakra (amely remek árnyékoló is egyben), akkor máris varázslatos hangulatú elemet kapunk.

Szép megoldás az osztott keret, amely nálunk ugyan kevésbé divatos, ellenben igazán romantikus
hangulatot eredményez! Fotó: shutterstock

Az ablaküveg lecserélése is feldobhatja a nyílást – egészen különleges látványt hoz magával az osztott kazettás keret, amely otthonos, mégis művészi világot idéz. Ugyanez fém-fekete osztásmegoldással azonban már az ipari stílus kedvelői számára jelenthet felhőtlen örömet. Félköríves ablak több családi háznál is megtalálható, ezeknél az osztott keret szintén szépen feldobja a beltér és kültér határát jelentő területet. Körülötte izgalmas elemként többféle berakás is alkalmazható – téglával, mozaikcsempékkel, kövekkel, faragott díszítőelemekkel. A kreativitásnak ezen a téren is csak a pénztárca szabhat határt – mert az bizony tény, hogy aki különlegességre vágyik, s nem a tucatgyártmányt választja, annak többet kell szánnia álmai megvalósítására.

vagy műanyag legyen? Építkezéskor el kell dönteni!
Fotó: shutterstock

Manapság joggal vetődik fel a kérdés nyílászáró választásakor, hogy fa- vagy műanyag keretet kérjünk kivitelezéskor. A fa ablakkeretről a szakemberek azt mondják, hogy mivel élő, „lélegző” anyag, ezért könnyebben megakadályozza a lakásban a gombásodást, jobban szabályozza a beltér páratartalmát, s mivel a fa természetes anyag, így használatával a környezettudatosságra is gondolhatunk. Ellenben rendszeresen gondozni, kezelni kell az anyagot, különben elhasználódik. A műanyag nyílászáróknak is számos előnyük van. Az energetikai szempontok állnak legelöl, amikor valaki műanyagot választ: tökéletesen zárnak, így lényegesen kevesebb hőingadozásra lehet számítani vele. Hőszigetelő képességük mellett „igénytelenségük” az, ami jól jön – ugyanis nem kell gondozni, hosszú ideig tartósan megbízhatóan működik. Ellenben környezetvédelmi szempontból nem az igazi: előállítása és megsemmisítése is roppant energiákat emészt fel. A tartósság érdekében alumíniumborítást is lehet tetetni a nyílászárókra, amely megvédi az időjárás, a hőmérséklet és a fizikai behatások viszontagságaitól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!