Otthon

2009.06.02. 02:28

Ablak helyett világít a napcső

Székesfehérvár - Ha emlékszünk még a fizikaórákra, azt tanultuk ugyan, hogy a fény egyenes irányban terjed. Kivéve, ha napcsőbe kényszerítik: egyszerű és nagyszerű...

J. Mező Éva

Ősszel került Magyarországra a napcső Kanadából. Az egész országban egyedül Sulák Mónika forgalmazza. Nagyon trükkös szerkezet: ablak nélküli helyiségek, üzemcsarnokok, raktárak megvilágítására képes, természetes fénnyel.

Rokonoknál járt Kaliforniában Mónika, ott látta ezt fura konstrukciót. Kezdetben arra gondolt, a környező telkek beépítésével házuk sötét lett, hoz néhány napcsövet a lakásfelújításhoz. Aztán fantáziát látott a forgalmazásban is: ha neki így megtetszett, miért ne hozná el az Újvilág modern technikai vívmányát másoknak is. Magyarországon ő az egyetlen képviselete a napcsőforgalmazásnak.

Az egész nem tűnik bonyolult szerkezetnek: egy kupola van a ház tetején, ez gyűjti össze és egy csövön keresztül továbbítja a nap fényét a lakásba. A kupola kiképzése barázdált. Megtöri az alacsony szögben érkező napsugarakat is, és beirányítja a fénycsatornába, ami elvezeti azt a megvilágítani kívánt helyiségbe. A cső belső borítása 99,7 százalékos fényvisszaverő képességű, így veszteség nélkül érkezik a fény a mennyezetre szerelt kaleidoszkópszerű, lencsés fényszóróba, ami tökéletesen szórja szét a fényt a szobában. Mónika mutatja, hogy ez a lencse létezik tejüveges változatban is. Hatékonyságban a kettő között nincs különbség, de míg az előbbi nagyobb szögben szórja a fényt, a tejüveg koncentráltabban.

A napcsőnek különböző méretei léteznek. A megfelelő kiválasztása függ attól is, hogy a helyiség kap-e egyéb fényt - a tervezésben, tanácsadásban és szerelésben ők segítenek. Jó hír, hogy a többemeletes házban lakóknak sem kell lemondaniuk alkalmazásáról. A cső különböző könyökelemekkel kanyarodik, de a felső, illetve az alsó csőszerelvény el is fordítható. A tető és a menyezet közötti vezeték 15 méter hosszan építhető ki anélkül, hogy veszítene hatékonyságából.

A napcső ára 80-150 ezer forintig terjedhet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!